Autism

Autism

gemanaru cristina autism 2011

gemanaru cristina autism 2011
20 Decembrie 2011
1388 accesări
0 comentarii
Sunt nişte copii frumoşi. Dar abia dacă zâmbesc, privesc mereu suspicioşi la cei din jur şi nu spun niciun cuvânt. Se sperie repede şi încep să ţipe. Acesta este modul de a comunica al copiilor cu autism. Trăiesc în lumea lor, iar pentru a o înţelege pe a noastră şi pentru a se integra, au nevoie de terapie. Cu ajutorul terapiei comportamentale aplicate (ABA), cei mici sunt învăţaţi să se joace, să folosească obiectele uzuale, precum o furculiţă, să distingă culorile şi, mai ales, să comunice cu părinţii lor. Sunt numeroase cazurile când un copil cu autism a spus prima oară „mama” abia după ce a făcut câteva şedinţe de terapie ABA. Fiecare nou element al dezvoltării, pe care majoritatea copiilor îl învaţă din instinct, micuţii cu autism trebuie să-l înveţe. Tot aşa, şi imaginaţia este dezvoltată tot cu ajutorul terapiei.

Dr. Cristina Gemănaru, coordonatorul Centrului Psihologic „Marea Neagră”, spune că arta este o bună terapie pentru aceşti copii, căci le dezvoltă atenţia, memoria, orientarea spaţială şi creativitatea. De aceea, începând de la 1 februarie, copilaşii cu autism trataţi în cadrul centrului vor face şi art-terapie.

Se dezvoltă creativitatea În primul rând, ei vor învăţa să picteze cu degeţelele. „Vom face dactilopictură, cu o vopsea specială, care nu este toxică. De asemenea, vor face cursuri de grafică în creion. În acest mod, vor învăţa cum să mânuiască creionul, câtă forţă de apăsare trebuie să pună”, a afirmat medicul. O altă metodă de terapie este reprezentată de modelaj. Realizând figuri din lut şi plastilină, copiii vor fi mai liniştiţi. „Vrem, astfel, să le reducem gradul de agresivitate. De asemenea, este o metodă recomandată pentru copiii hiperkinetici, căci îi linişteşte”, a adăugat dr. Gemănaru. Cu ajutorul artei plierii hârtiei, psihologii le vor dezvolta micuţilor atenţia. „Vor învăţa forme simple, precum barca, avionul, casa. Origami a fost special creat pentru dezvoltarea memoriei, îndemânării şi atenţiei”, a mai spus psihologul. Ea a adăugat: „Vrem să diversificăm programele de terapii comportamentale. Cursurile vor fi ţinute de un profesor de arte plastice, iar copiii vor fi asistaţi de terapeuţii din centru. Trebuie însă menţionat că la cursuri nu vor participa doar copii cu autism, ci şi copii normali. În acest mod, au ocazia să imite comportamentul unui copil normal. Ne-am propus ca, în curând, să începem şi o terapie prin sport, cei mici vor face karate şi dans, iar în acest mod vor învăţa să-şi coordoneze mişcările”, a completat psihologul. Cum recunoaşteţi copilul cu autism Copilul cu autism poate fi recunoscut după mersul pe vârfuri şi după activităţile repetitive: deschide şi închide, la nesfârşit, aceeaşi uşă sau îşi flutură mereu mâinile. Nu se joacă decât cu o jucărie sau un obiect preferat şi comunică prin ţipete. Prin terapiile comportamentale, ei sunt învăţaţi să „repete” toate activităţile considerate normale.  
Taguri articol: important

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Redactor