24 August 2016
1620 accesări
0 comentarii

Una din principalele cauze de morbiditate şi mortalitate, în întreaga lume, este reprezentată de cancerul colorectal. În ţările cu standard socio-economic crescut, una din 20 de persoane este afectată de această boală. Deţine a treia poziţie ca localizare malignă la bărbaţi şi a doua la femei. Este mai frecvent la sexul mas-culin, rasa albă, incidenţa crescând după 45-50 de ani, ceea ce face ca aceşti pacienţi să necesite screening şi o supraveghere constantă.

„Cancerul colorectal este o boală genetică, rezultat al unor anomalii moleculare moştenite (cancerul ereditar) sau dobândite (cancerul sporadic într-o succesiune multistadială). Anomaliile care duc la apariţia acestei boli permit clasificarea în 2 tipuri mari: tipul sporadic, în care anomaliile genetice sunt dobândite în timpul vieţii, 80% din cancerele colorectale, sau cel ereditar, restul de 20%, în care anomaliile sunt moştenite în momentul concepţiei, interesând genele predispozante. Aici întâlnim trei situaţii: cancerul colorectal familial, 10-30%, polipoza adenomatoasă (o situaţie particulară) şi sindromul Lynch”, explică specialiştii Medstar General Hospital.

Diagnosticul, în general, se pune la persoanele simptomatice şi, potrivit specialiştilor, presupune inspecţia şi tuşeul rectal, care se poate face foarte simplu în cabinetul de medicină generală, sigmoidoscopia flexibilă, colonoscopia cu acurateţe mare, irigografia cu dublu contrast.

Dacă aveţi simptome, precum: sângerări rectale, scaune cu sânge, scădere drastică în greutate, balonări, flatulenţă, dureri şi crampe abdominale, stare de oboseală, disconfort în timpul defecaţiei, adresaţi-vă de urgenţă unui specialist pentru investigaţii de specialitate.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU