30 Mai 2022
295 accesări
0 comentarii

Noaptea, în general, oamenii au ocazia să fie invadați de gânduri negative, care provoacă manifestări anxioase. Din păcate, dacă persistă, ele pot afecta negativ bunăstarea unei persoane. Anxietatea nocturnă constă în senzația de tensiune și neliniște în timpul nopții, în special înainte de a merge la culcare. Ea este produsă de anticiparea unei amenințări sau a unui pericol, care apare din cauza invaziei gândurilor negative în acest moment al zilei. Problema la care facem referire este, de fapt, o stare emoțională neplăcută de tensiune, agitație și neliniște, care apare atunci când se anticipează un posibil pericol sau amenințare și se manifestă printr-o serie de reacții fiziologice, cognitive și comportamentale.

Anxietatea are o funcție de adaptare și de supraviețuire, este un mecanism de apărare pentru a face față amenințărilor vieții. Cu toate acestea, există momente în care nu facilitează o mai bună adaptare, ci dimpotrivă. Reacția apare ca răspuns la alarme false, adică în fața unor posibile amenințări care nu există sau când pericolul tinde să fie supraestimat. Astfel, atunci când vă confruntați cu o anxietate care apare noaptea într-un mod disproporționat față de situație, vorbim de un răspuns patologic.

Anxietatea patologică blochează, practic, răspunsurile adecvate pentru a face față vieții de zi cu zi, generează disconfort somatic, înrăutățește performanța și, în general, necesită asistență profesională. De asemenea, viața de zi cu zi este afectată de dificultatea de a adormi, pentru că anxietatea nocturnă se caracterizează prin manifestarea unei serii de simptome somatice și cognitive noaptea, chiar înainte de culcare. Atenție! Nu toată lumea trăiește la fel sau cu aceeași intensitate, pentru că totul depinde foarte mult de caracteristicile persoanei în cauză. Printre cele mai comune semne se numără următoarele: creșterea ritmului cardiac, transpirația abundentă, rece, fără legătură cu temperatura camerei, disconfortul abdominal, greață și vărsături, temeri extreme.

Taguri articol: sfatul medicului anxietate

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU