25 Ianuarie 2023
155 accesări
0 comentarii

Vi se tot întâmplă să simțiți o mișcare involuntară în pleoape? Deseori, astfel de situații anunță instalarea ticurilor oculare. Dacă pleoapele se zbat sau se închid fără să vreți, este foarte posibil să aveți un tic, care poate fi însoțit, câteodată, de probleme de vedere sau sensibilitate la lumină și poate apărea în mod repetitiv sau izolat.

De obicei, ticurile nervoase sunt tremurături foarte fine ale mușchilor care pot apărea din mai multe motive. Potrivit dr. Adina Sidorencu, orice mușchi striat poate fi afectat și intensitatea simptomului este variabilă, totul diferind de la o persoană la alta. Deși apar în orice moment, de obicei sunt atât de blânde, încât trec neobservate. Dacă ticul nu este grav, acesta poate fi ameliorat sau poate chiar dispărea. „Înainte de toate, este foarte important să identificaţi cauza acestei stări, motiv pentru care este absolut necesară vizita la oftalmolog, pentru a exclude orice boală cronică. În majoritatea cazurilor, însă, ticurile nu au o cauză specifică şi apar, dispar sau se schimbă în timp. În acelaşi timp, ticul nervos ocular poate fi declanșat de diferiți factori, de la situații cotidiene până la traume. Cele mai des întâlnite cauze se referă la stres, lipsa somnului, oboseala accentuată a ochilor. Acestora li se adaugă consumul sau abuzul de substanțe toxice, precum alcoolul, dar şi consumul excesiv de tutun și cafeină”, a precizat medicul.

Totodată, la origine pot sta și anumite deficiențe nutriționale, cum ar fi lipsa de magneziu, potasiu, calciu și vitamina B12, alergii și boli precum sindromul Sjögren. Sunt studii care arată că lipsa de hidratare a ochiului, loviturile în zonă și utilizarea medicamentelor pentru boli precum Parkinson pot provoca acest simptom.

Ca urmare, dacă aveți și amețeli sau vedere încețoșată, mergeți la medic cât mai curând posibil, deoarece acest lucru ar putea fi un semn al unei probleme mai grave. Alte simptome care necesită atenție imediată sunt:

pleoapele căzute, durerile de cap, clipitul lent. Acestea sunt simptome care se manifestă mai multe săptămâni sau luni la rând. De reţinut că, atunci când ticurile au o origine emoțională, există posibilitatea de a opta pentru tratamente naturiste, dar numai dacă medicul este de acord.

Totodată, este posibil ca problema să fie temporară și să nu necesite prescripție pentru medicamente psihotrope. Într-un astfel de caz, puteți urma sfaturile de mai jos pentru a trata ticurile la nivelul ochiului. Încercaţi să deschideți și să închideți ochii cu forță, iar pentru a începe, forțați clipitul. Închideți ochii cât puteți de tare, țineți apăsat timp de 30 de secunde și apoi deschideți-i cu aceeași intensitate. Ochiul va genera lacrimi care vor ameliora uscăciunea care, după cum am văzut deja, este un posibil factor care provoacă ticul.

O altă alternativă este utilizarea picăturilor lubrifiante pentru ochi, măsură sugerată pentru tratamentul blefarospasmului. Apoi, clipiți de mai multe ori la rând, pentru a reduce disconfortul cauzat de ticul ocular. Cu această acțiune simplă, veți putea lubrifia ochiul în mod natural. În plus, evitați situațiile stresante, deoarece stresul și anxietatea pot provoca ticuri oculare, odihniți-vă și mâncați corect.

Taguri articol: sfatul medicului

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU