16 Decembrie 2016
1321 accesări
0 comentarii

Este sezonul afecţiunilor respiratorii, aşa că tusea, febra, strănutul şi scurgerile nazale devin obişnuinţă. Dar, de ce să lăsăm aceste simptome să ne afecteze viaţa, când natura este atât de generoasă şi ne oferă atât de multe remedii naturale.Primul pas pe care trebuie să îl faceţi atunci când apar primele semne ale unei afecţiuni respiratorii este să mergeţi la un specialist. Acesta vă poate consulta şi vă va spune dacă aveţi nevoie de un tratament agresiv sau de schimbare a regimului igieno-dietetic, ce implică hidratarea corespunzătoare, alimentaţia naturală şi folosirea remediilor fitoterapeutice. Fitoterapia oferă o varietate mare de remedii, bune de folosit în tratarea virozelor, bronşitelor, pneumoniilor şi a altor afecţiuni din această categorie.

„Virozele respiratorii sunt date de virusuri, aşadar nu au nevoie de antibiotice. Pentru a fi vindecate, se poate utiliza ceaiul de pin, de ciuboţica cucului, scai vânăt, busuioc şi cimbru, ultimele două având rol de antibiotic natural. Din domeniul apiterapiei se poate folosi tinctura de propolis, 10-15 picături, de trei ori pe zi, asociată cu polen şi păstură (creşte imunitatea organismului şi ar trebui consumată pe toată perioada sezonului rece). Să nu uităm nici de uleiurile volatile, de asemenea indicate în tratarea virozelor, dar pot fi administrate şi preventiv (cimbru, busuioc, pin). Acestea pot fi folosite pentru aerosoli, pentru inhalaţii şi, mai mult, dezinfectează aerul din cameră. În primele stadii ale bolii, pot fi folosite şi remediile gemoterapice (preparatele glicerice), însă, dacă nu dau rezultate, trebuie contactat de urgenţă un specialist. Ceaiurile sunt foarte benefice în sezonul rece, mai ales copiilor, deoarece îi hidratează, iar ei nu prea beau apă în sezonul rece şi mănâncă mai puţine legume, aşa că hidratarea trebuie sporită. Cât despre remediile apicole, la copii, administrarea lor se face în funcţie de toleranţa lor şi de considerentul dacă sunt alergici sau nu”, a declarat dr. Mirela Stângaciu, fitoterapeut.

Fitoterapia „contra” gripei

Pentru tratarea gripei, sunt recomandate ceaiuri calde din plante medicinale, cu proprietăţi neurosedative, antiinflamatoare, emoliente, expectorante, sudorifice şi antitusive (exemplu: ceai din tei şi soc, îndulcit cu miere de albine; două, trei căni pe zi). Puteţi adăuga şi siropurile din plante cu efecte expectorante, bronholitice, mucolitice şi antiinflamatoare.
În zona gâtului, puteţi aplica un unguent cu mentol şi camfor, ce calmează căile respiratorii şi ameliorează durerile musculare.
Busuiocul are efecte antiseptice şi expectorante, fiind recomandat în inhalaţii cu decoct sau intern, sub formă de ceai. Pentru a „bombarda” boala, puteţi bea, la debutul ei, 5-6 căni de ceai pe zi, îndulcit cu miere, la interval de 30 minute, combinat cu mentă, dacă aveţi şi temperatură ridicată. Echinaceea, de asemenea, apără organismul de infecţiile virale, bacteriene şi fungice.
Mai puteţi folosi muşeţel, frunze de coacăz negru, salvie, pătlagină, cimbrişor, isop, unguraş, ţintaură, măghiran, fructe de anason şi măceşe.

Remedii pentru tratarea bronşitei

Remediile fitoterapice sunt bogate în antibiotice naturale, uleiuri eterice şi mucilagii care fluidifică secreţiile bronşice şi calmează tusea.
„Pentru tratamentul bronşitei, se folosesc multe tipuri de plante, separat sau combinate: flori de lumânărică, soc, tei, nalbă, ciuboţica cucului, muşeţel, pătlagină, podbal, tuia, urzică, salvie, tarhon, roiniţă, fructe de fenicul, anason, chimion, in, muguri de brad, pin, molid, plop negru, rădăcini de lemn dulce, nalbă mare, valeriană, iarbă mare, hrean, săpunariţă, coada calului, trei-fraţi-pătaţi, talpa gâştei, cimbru de cultură, cimbrişor, isop etc”, explică medicul fitoterapeut.

Ceaiurilor se prepară sub formă de infuzii, decocturi sau macerate, din care se consumă câte 2-3 căni pe zi. De asemenea, puteţi folosi tincturi de tuia, talpa gâştei, podbal, obligeană şi roua cerului. Pentru tratarea bronşitelor cronice, se foloseşte siropul de pătlagină sau isop, cu rol expectorant, dezinfectant şi antiseptic.
Vindecarea cu ajutorul remediilor naturiste este mai lentă decât dacă apelaţi la terapiile clasice. Oricum ar fi, înainte de a opta pentru un anume tratament, este bine să consultaţi un specialist, mai ales dacă doriţi să administraţi anumite remedii copiilor.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU