23 Februarie 2017
3247 accesări
0 comentarii

Majoritatea oamenilor nu dau mare importanţă limbii, însă, dacă ar fi un pic mai atenţi la acest organ, ar realiza că aceasta îşi schimbă aspectul de la o zi la alta, limba fiind un receptor foarte sensibil al schimbărilor care se petrec în organism. Mai mult decât atât, limba este unul dintre puţinele organe accesibile inspecţiei directe.

Aşadar, aspectul limbii arată că ceva în organism nu merge bine. Ca urmare, limba încărcată, aspectul gurii sunt foarte importante pentru diagnosticul multor afecţiuni.

„Organismul uman trebuie privit ca un întreg şi atunci când se face examenul clinic, trebuie văzut organismul în întregime. Spre exemplu, dacă limba este „încărcată” şi are pe suprafaţa ei un depozit albicios sau gălbui, înseamnă că pacientul are probleme digestive. Apoi dacă vârful limbii este roşu, atunci este vorba despre scăderea cantităţii de salivă de la nivelul cavităţii bucale, care are drept consecinţă o exacerbarea a virulenţei florei microbiene saprofite”, ne-a declarat dr. Adrian Creangă, specialist Chirurgie Maxilo- Facială.

De asemenea, acest organ poate avea aspect de limbă geografică şi în aceste situaţii trădează dezechilibre sistemice cu răsunet la nivelul limbii. Pentru cei care au o limbă uscată şi roşie, aceasta arată o deshidratare a organismului, iar atunci când pe limbă este imprimată forma dinţilor înseamnă că pacientul se confruntă cu un deficit de energie a splinei şi atunci el poate avea diaree, senzaţie de frig şi o stare de oboseală cronică. Totodată, o limbă cu crăpături indică deficite energetice, dar şi faptul că anumite organe se află în suferinţă etc.

Taguri articol: sfatul medicului deshidratare

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU