27 Iunie 2016
7508 accesări
0 comentarii

Intoleranţa alimentară nu este doar o indispoziţie digestivă care trece de la sine, aşa cum cred foarte multe persoane care suferă de această afecţiune. Specialiştii afirmă că intoleranţa alimentară trebuie tratată, deoarece, dacă se agravează şi devine cronică, poate afecta organele corpului. Această boală se întâlneşte, deopotrivă, şi la adulţi, şi la copii.

Dr. Ionica Ciortan, doctor în Ştiinţe Medicale, medic primar pediatrie şi medicină generală, în cadrul Centrului Medical Iowemed, ne explică, în detaliu, care sunt semnele specifice intoleranţei alimentare şi ce trebuie să facem pentru a ne vindeca.


„Intoleranţa alimentară este, de fapt, o reacţie alergică de tip întârziat, care apare în momentul în care organismul dezvoltă o hipersensibilitate faţă de un anumit aliment, pe care nu îl poate procesa cores-punzător. Din cauza acestui lucru apar reacţii imunologice, la nivelul mucoasei intestinale şi gastrice, care generează o serie de simptome specifice la nivelul întregului corp. Intoleranţa alimentară poate fi o boală gravă, înnăscută sau dobândită pe parcurs, după mai multe tulburări digestive”, explică dr. Ionica Ciortan.


Simptomele intoleranţei alimentare nu apar imediat după ingerarea alimentelor, precum în cazul alergiilor, ci pot apărea în decurs de câteva ore sau câteva zile. Specialiştii precizează că cele mai des întâlnite tipuri de intoleranţă alimentară sunt cele legate de zaharuri, lactoză, dar şi de gluten. Intoleranţa alimentară poate degenera în multiple afecţiuni şi poate cauza dureri cronice.


De foarte multe ori, boala este depistată abia în faza cronică, când organismul are deja de suferit. Simptomele care trebuie luate în considerarea şi care ar trebui să atragă atenţia persoanelor afectate pot fi: balonare, flatulenţă, diaree, sindrom de colon iritabil, oboseală cronică, probleme cu greutatea (chiar obezitate), inflamaţii ale pielii, mâncărime cronică a pielii, migrenă, depresie, tulburări de memorie, deficit de atenţie, nas uscat, vărsături, greaţă, rinite, sinuzite, astm bronşic, dureri în gât etc. Potrivit dr. Ionica Ciortan, „atunci când apar aceste simptome, pacienţii aleg să ia medicamente, să sufere în tăcere sau să devină vegetarieni”.

Care sunt paşii spre vindecare


Simptomele pot fi ameliorate cu ajutorul unui tratament amplu şi de durată, impus de medicul specialist. Varianta de tratament, pe care o propune dr. Ionica Ciortan include mai multe etape, care trebuie urmate cu stricteţe.


„Primul pas constă în realizarea unui test IMUNO PRO, pe 100, 200 sau 300 de alimente. IMUNO PRO este un test de sânge, ale cărui rezultate se lucrează în Germania, iar analizele vin după 2 săptămâni. În urma lui, se descoperă intoleranţele la anumite tipuri de alimente. A doua etapă include un program nutriţional echilibrat. Alimentele care generează probleme sunt eliminate treptat din alimentaţie, iar după o perioadă de timp, acestea sunt reintroduse prin rotaţie. În acest interval de timp, se administrează enzime, pentru buna funcţionare a digestiei şi metabolismului. Apoi, pacienţii trebuie să ţină cont de controlul regulat. Acest pas este foarte important în monitorizarea simptomelor care nu dispar total, ci treptat. Este nevoie de câteva luni, până la un an, pentru redresarea dezechilibrelor şi revenirea la normal, în cele mai multe dintre cazuri”, ne informează medicul specialist.


Pentru a ameliora şi înlătura simptomele intoleranţei alimentare, orice persoană afectată trebuie să ţină cont de sfaturile medicului curant şi să urmeze un tratament adecvat şi personalizat în funcţie de stadiul afecţiunii, dar şi de sensibilitatea fiecărui organism în parte.
v v v
Pentru informaţii suplimentare, dar şi programări, puteţi apela numărul de telefon al Centrului Medical Iowemed: 0241.587.676.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU