11 August 2022
260 accesări
0 comentarii

Sunt persoane care primesc diagnosticul de boală diabetică a ochilor, care este, de fapt, un termen pentru un grup de afecțiuni care nu prezintă simptome până când deteriorarea oculară nu este semnificativă. Din nefericire, boala poate afecta vederea până la orbire. De foarte multe ori, glicemia ridicată este o problemă care afectează diferite sisteme și organe, inclusiv ochii.

În linii mari, bolile ochilor la diabetici reprezintă un grup de probleme oculare care pot afecta persoanele cu această afecțiune. Cu toate că medicii discută adesea despre impactul cardiovascular al diabetului, nu se vorbește prea mult despre modul în care acesta poate afecta vederea, asta în condițiile în care boala diabetică a ochilor poate duce la orbire. În plus, majoritatea afecțiunilor apar din cauza diabetului slab controlat. Potrivit dr. Monica Iordan, diabetul este o boală cronică legată de glucoză. Fie pancreasul nu poate sintetiza suficientă insulină, fie țesuturile nu sunt capabile să o utilizeze corect.

La rândul ei, insulina este substanța principală care permite glucozei să pătrundă în celule, iar dacă aceasta nu își face treaba, nivelul glicemiei crește ori acest lucru dăunează țesuturilor. „Oamenii trebuie să fie conştienţi de faptul că boala diabetică oculară apare pentru că nivelurile ridicate de zahăr afectează inclusiv vasele de sânge din spatele ochiului. Altfel spus, daunele pe termen lung apar chiar din timpul prediabetului, perioada în care nivelurile de glucoză sunt mai mari decât în mod normal. Totuşi, acestea nu sunt suficient de mari pentru ca profesioniștii din domeniul medical să diagnosticheze boala. Boala diabetică a ochilor este un grup de probleme oculare care apar ca urmare a acestei afecțiuni. Cele mai frecvente probleme sunt retinopatia diabetică, edemul macular diabetic, glaucomul și cataracta”, a explicat medicul.

Retinopatia se manifestă în etape

De exemplu, retinopatia diabetică este o afecțiune care rezultă din deteriorarea vaselor de sânge care transportă sânge oxigenat către retină. Retina este stratul sensibil la lumină care acoperă interiorul ochiului (în partea din spate a ochiului). În prezent, retinopatia diabetică este una dintre cele mai frecvente probleme oculare diabetice. De obicei, se manifestă în etape. Prima etapă este retinopatia diabetică neproliferativă, când vasele de sânge încep să se slăbească sau să se scurgă în retină. În acest moment, apare edemul macular diabetic, care cauzează frecvent vedere încețoșată. În unele cazuri, poate duce la ischemie a vaselor de sânge. Din păcate, pe măsură ce retinopatia progresează, aceasta atinge stadiul de proliferare. Această etapă constă în creșterea de noi vase de sânge (acest proces este numit și neovascularizare sau angiogeneză). Aceste vase sunt slabe, se pot deteriora și pot sângera, iar sângerarea afectează vederea. De asemenea, se poate forma țesut cicatricial, făcând interiorul ochiului din ce în ce mai opac. Prin urmare, lumina nu poate atinge corect retina. Edemul macular diabetic este o altă boală des întâlnită la acești pacienți. Acumularea de lichid în maculă este cauza inflamării, care este responsabilă pentru vederea centrală, de înaltă rezoluție, în culori. Acesta este motivul pentru care edemul macular diabetic poate duce la pierderea vederii în timp sau chiar la orbire. Nu în ultimul rând, glaucomul este o altă boală oculară diabetică foarte frecventă, care determină o creștere a presiunii în interiorul ochiului.

Taguri articol: sfatul medicului diabet

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU