13 Septembrie 2016
2133 accesări
0 comentarii

Astmul este o boală cu evoluţie lentă şi de lungă durată, posibil pentru toată viaţa, în care căile respiratorii se inflamează, cronic şi permanent.

Inflamaţia căilor aeriene netratată determină în timp îngustarea căilor aeriene, responsabilă de senzaţia de lipsă de aer, percepută de persoanele afectate. Dacă aveţi astfel de simptome, prin efectuarea unei măsurători a funcţiei pulmonare cu ajutorul spirometriei, puteţi afla dacă suferiţi de astm bronşic.

„Astmul este o boală care nu se vindecă, dar persoanele afectate pot avea o viaţă normală cu ajutorul unui tratament corect. Tratamentul trebuie administrat şi când boala nu prezintă manifestări evidente, deoarece astmul bronşic este o afecţiune inflamatorie cronică, inflamaţia persistând la nivelul căilor aeriene şi boala poate evolua. Pentru un diagnostic corect şi pentru evaluarea severităţii şi a evoluţiei în timp, este indispensabilă spirometria (măsurarea capacităţii respiratorii). Pacientului i se cere să expire în aparat (spirometru), cât de profund şi de puternic poate. Spirometria evidenţiază un sindrom obstructiv bronşic, cu reducerea unui parametru numit VEMS (volum expirator maxim în prima secundă a expirului). Severitatea bolii se apreciază în funcţie de reducerea VEMS. De cele mai multe ori, pacienţii ajung la medic când VEMS ajunge deja în jur de 50% din normal”, explică dr. Mihaela Trenchea, medic pneumolog.

Taguri articol: sfatul medicului ajutor apa astm boala diagnostic pneumolog spirometrie

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii