27 Octombrie 2017
1945 accesări
0 comentarii

Medicii specialişti spun că ficatul este organul care transformă alimentele în energie, adică absolut orice se consumă, lichid sau solid, „trece” prin ficat. Ficatul este cel care menţine funcţionarea şi a altor organe, reconstrucţia celulară şi nu numai, aşa că, în funcţie de alimentaţia pe care o aveţi, sănătatea este pe măsură.

După ce veţi citi următoarele rânduri, poate o să vă gândiţi de două ori înainte de a pregăti micul dejun, cina sau prânzul pentru familie. Există persoane care, din lipsa resurselor financiare sau pur şi simplu pentru că nu vor să aloce sume mari regimului alimentar, consumă alimente cât mai ieftine, care sunt de o calitate îndoielnică.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au afirmat că alimentaţia de proastă calitate stă la baza multor boli grave. Aşadar, alimentaţia greşită face foarte mult rău tuturor, însă persoanelor bolnave, cu afecţiuni ale ficatului, hepatită de exemplu, alimentaţia necorespunzătoare afectează grav ficatul, ducând şi la colapsul acestuia.

Dacă aveţi un regim alimentar bogat în calorii, în timp, grăsimile se vor depune şi pe ficat, fapt ce va duce la steatoza hepatică, iar acest lucru înseamnă un risc mai mare de ciroză, pentru persoanele afectate de virusul hepatitei.

„Este foarte important ca toată lumea să îşi dezvolte anumite obiceiuri sănătoase, când vine vorba de mâncare, încă din copilărie. Nu este greu, credeţi-mă. Este important să se renunţe, pe cât posibil, la alimentele procesate. Toate alimentele procesate afectează ficatul, căci toate chimicalele din ele se duc şi ele în ficat. Dacă îi dai prea multe, el cedează, este logic şi uşor de înţeles pentru toată lumea. Apoi, hrana trebuie să fie simplă, fără prea multe adaosuri. Dacă mănânci la aceeaşi masă mai multe feluri de proteine animale, carne, ouă şi brânză, ficatului nu îi este bine, deoarece este suprasolicitat. Această greşeală se face la copilaşi, unii părinţi le dau şi brânză şi carne deodată, de exemplu, iar ficatul lor este sensibil”, a declarat dr. Mirela Stângaciu, medic de familie, specialist fitoterapeut.

Obiceiuri sănătoase pentru bolnavul de hepatită B

Pacienţii care suferă de hepatită B trebuie să ţină sub control boala, iar acest lucru se face cu ajutorul alimentaţiei şi nu numai. Potrivit medicilor specialişti, persoanele afectate trebuie să facă exerciţii fizice, în fiecare zi, în mai multe reprize, a câte măcar câte zece minute.

Persoanele cu hepatită B nu este indicat să fie nici supraponderale, dar nici prea slabe, un control al greutăţii este perfect, pentru ca afecţiunea să nu se agraveze. Este recomandat ca persoanele bolnave să consume cât mai multe fructe şi legume crude, proaspete, pentru a beneficia de antioxidanţii şi vitaminele prezente în acestea.

„Profitaţi din plin de legumele şi fructele de sezon. Faceţi salate de legume sau de fructe, beţi sucuri proaspete şi compoturi hidratante. Toamna este un anotimp excelent. În acest sezon, există o mare varietate de fructe şi legume care revigorează ficatul şi întreg organismul, mai ales cruciferele, sfecla roşie, grepfrutul etc.

Mare atenţie, consumul exagerat de alcool pe perioade lungi, în timp, poate duce la apariţia hepatitei cronice, a cirozei hepatice şi chiar a cancerului hepatic. Aşa că, acesta trebuie consumat cu moderaţie, iar dacă deja sunteţi infectat cu virusul hepatitei, evitaţi să consumaţi alcool. De asemenea, evitaţi fumatul, alimentele cu aditivi şi prăjelile, precum şi substanţele toxice, ca vopseluri, insecticide, diferite medicamente”, atenţionează medicul specialist.

Taguri articol: sfatul medicului alcool alimente boala cancer control regim alimentar medicamente energie proteine fitoterapeut grăsimi ficat

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU