02 Mai 2017
10185 accesări
0 comentarii

Ciroza este o boală extrem de gravă, care ne poate ameninţa viaţa şi care apare atunci când în ţesutul hepatic se dezvoltă fibroza. Altfel spus, ţesutul fibrotic ia locul ţesutului hepatic sănătos şi îl împiedică să funcţioneze normal.

„Ciroza hepatică înseamnă fibrozarea şi stricarea arhitecturii lobulare a ficatului. Din cauza acestei afecţiuni, se poate ajunge la ascită, la dureri la nivelul ipohondrului drept, oboseală, creşterea splinei, hipertensiune portală, cu splenonomegalie, anemie, trombocitopenie, creşteri de transaminaze etc. Ca şi complicaţii, apar varicele esofagiene, iar cea mai redutabilă complicaţie a cirozei hepatice este hemoragia prin ruptură de varice esofagiene”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, dr. Sirma Tomoş, medic specialist internist.

Ţesutul fibrotic poate bloca chiar şi circulaţia sangvină dinspre intestine spre ficat, determinând astfel creşterea presiunii în sistemul venos portal.

Această complicaţie, numită şi hipertensiune portală, poate duce la acumularea lichidul ascitic în cavitatea abdominală, precum şi sângerarea vaselor lărgite din tractul digestiv şi alte complicaţii serioase.

Ciroza hepatică poate avea la bază o mulţime de cauze. Desigur, există şi persoane care suferă de ciroză hepatică fără a se cunoaşte cu exactitate din ce motiv, dar, de cele mai multe ori, aceasta are la bază consumul excesiv de băuturi alcoolice, pentru o perioadă lungă de timp. Pe de altă parte, unii oameni se îmbolnăvesc de ciroză în urma unor infecţii cu virusurile hepatitice B sau C.

Alcoolul, bată-l vina!

În cazul bărbaţilor care au făcut abuz de licori bahice, boala poate apărea după ce aceştia au consumat cantităţi crescute de băuturi alcoolice zilnic, timp de aproximativ 10-15 ani. Femeile, în schimb, fac cirozăalcoolicădupă un consum mai redus pentru aceeaşi perioadă de timp.

Din cauza acestui consum exagerat de alcool, un procent însemnat din rândul consumatorilor cronici fac într-un final ciroză hepatică alcoolică, iar sfârşitul este inevitabil. În unele cazuri, poate apărea şi anemia, scade numărul de trombocite, iar de aici pot apărea sângerări, edeme gambiere, până la insuficienţă hepatică.

De asemenea, boala poate fi secundară hepatitelor cronice virale, hepatitelor toxice, dar şi hepatitelor post-tratament TBC.

„Ca şi tratament, pacienţilor li se recomandă administrarea de Ursofalk, diuretice economizatoare de potasiu, în special, trofice hepatice. Oricum, ei trebuie să ştie că, în ultimă instanţă, se poate ajunge la paracenteză hepatică, deci scad sodiul şi potasiul la aceşti pacienţi şi desigur, apar mult mai frecvent calculii biliari”, a subliniat dr. Tomoş.

Ca şi manifestare, există persoane care suferă de ciroză hepatică, dar care nu prezintă simptome până în momentul în care afectarea este severă.

Totuşi, simptomele cirozei includ:edeme ale membrelor inferioare (umflarea picioarelor) şi lichidascitic (lichid acumulat in abdomen), icter, oboseală, mâncărimi, sângerări nazale, învineţirea la traumatisme minore, scăderea în greutate şi slăbirea musculaturiietc.

Taguri articol: sfatul medicului alcool ciroză ciroza hepatica sirma tomos

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU