04 Aprilie 2017
1979 accesări
0 comentarii

Cu cât mestecăm mâncarea mai mult, cu atât aceasta este mai bine mărunţită, iar stomacul o va digera ma uşor. Mai mult, prin masticaţie, mâncarea este amestecată cu salivă, deoarece, în timp ce mestecăm, glandele salivare intră în acţiune şi secretă mai multă saliva.

Saliva este foarte importantă în procesul de digestie, pentru că ea conţine enzime esenţiale în digestia alimentelor. Saliva înmoaie mâncarea, ajută la înghiţirea ei şi curăţă cavitatea bucală.

„Dacă alimentele înghiţite nu sunt mărunţite suficient sau nu conţin o cantitate suficientă de salivă, sistemul digestiv trebuie să depun un efort mai mare pentru a le digeră şi pot apărea diverse disfuncţionalităţi la nivelul stomacului, pancreasului sau al vezicii biliare. Enzimele din salivă ajută sistemul digestiv să digere mai uşor grăsimile”, explică dr. Maria Cristina Mihai, medic pediatru, diabet, nutriţie şi boli metabolice.

Dacă mestecăm mâncarea mai mult, acest lucru ajută şi la scăderea în greutate sau la menţinerea unei greutăţi corporale adecvate, deoarece, mestecând prea repede, informaţia că „ne-am săturat” nu are timp să ajungă la creiere, astfel putem ingera o cantitate de mâncare mai mare decât avem nevoie, apărând la scurt timp senzaţia de suprasaţietate sau dureri şi disconfort la nivel abdominal. Aşa că, mestecaţi cât mai lent şi cât mai mult, ca stomacul să aibă timp să vă atenţioneze că aţi mâncat suficient.

Taguri articol: sfatul medicului alimente boli boli metabolice

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU