14 Septembrie 2023
628 accesări
0 comentarii

Dieta joacă un rol extrem de important în dezvoltarea hipertensiunii arteriale, cea mai frecventă boală cardiovasculară, cu care se confruntă peste un miliard de oameni din întreaga lume. Abordarea dietetică pentru oprirea hipertensiunii, așa cum este abreviată dieta DASH, reduce riscul bolilor de inimă și contribuie la combaterea hipertensiunii arteriale. Specialiştii spun că dieta unei persoane cu risc de boală cardiovasculară este diferită de dieta unei persoane sănătoase, datorită existenței unor restricții clare cu privire la consumul unor anumite alimente. Cele mai multe modele de alimentație sănătoasă pot fi adaptate în funcție de nevoile calorice și de preferințele alimentare sau culturale ale fiecăruia.

Astfel, dieta persoanelor cu risc de boli cardiovasculare, cât și a celor diagnosticați cu o boală de inimă, poate include alimente din toate grupurile alimentare.

Recomandarea generală este aceea de introducere în alimentație a fructelor, legumelor și a cerealelor și de reducere a consumului de grăsimi, zaharuri și sare. În regimul cardiacilor, este recomandat consumul de: legume, fructe și cereale integrale; produse lactate fără grăsimi (degresate) sau cu un conținut scăzut de grăsimi (1%); pește, în mod special din categoria celor care conțin acizi grași Omega-3, precum somon, hering sau păstrăv; carne provenită de la păsările de curte; fasole, nuci sau uleiuri vegetale.

În acelaşi timp, se recomandă limitarea consumului de alimente cu un conținut ridicat de grăsimi saturate, precum carnea grasă, a produselor lactate cu un conținut crescut de grăsimi sau a uleiurilor, în special a celor tropicale, precum cele de nucă de cocos sau de palmier. Nu sunt permise nici băuturile îndulcite cu zahăr sau alimentele bogate în carbohidrați simpli.

Taguri articol: sfatul medicului dietă

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU