11 August 2017
24871 accesări
0 comentarii

Inflamaţia acută sau cronică a mucoasei duodenale se numeşte, în termeni medicali, duodenită. Cel mai des, această afecţiune se asociază cu gastrita. Afecţiunea poate avea multe cauze. Aceasta poate să apară din cauza unor infecţii, toxine, microbi, paraziţi, intoxicaţii, procese alergice etc.

De multe ori, simptomele duodenitei sunt similare cu cele ale gastritei. Cele mai comune simptome sunt durerea intensă, mai ales sub stern, spre partea dreaptă-sus a abdomenului, senzaţia de arsură, după mese, care se accentuează când sunt ingerate anumite alimente iritante, greaţă, vărsături, durere de cap, lipsa poftei de mâncare, nervozitate şi scăderea în greutate. Dacă se intervine la timp, cu un tratament adecvat, duodenita poate fi vindecată. Dacă această afecţiune nu este tratată, se poate ajunge la ulcer duodenal.

„Tratamentul constă în adoptarea unui regim igieno-dietetic. Mesele trebuie luate la ore fixe şi se preferă ingerarea de cantităţi mici de alimente şi mese mai multe, 4-5 pe zi. Alimentele care nu sunt tolerate trebuie eliminate din dietă. Hrana trebuie mestecată foarte bine. Anumite medicamente, precum antiinflamatoarele nesteroidiene, trebuie evitate. Alcoolul şi fumatul sunt strict interzise şi este de preferat evitarea situaţiilor stresante. Dacă se respectă regimul alimentar, mucoasa se reface, iar durerile vor dispărea”, a explicat dr. Tiberiu Tofolean, medic gastroenterolog.

Pentru a calma crizele de duodenită se pot consuma doar anumite alimente, preparate prin fierbere sau coacere, fără grăsimi: carne slabă, brânză proaspătă de vaci, ouă fierte, făinoase, banane, legume şi zarzavaturi (spanac, dovlecei, cartofi, fasole verde etc.), multe lichide (ceaiuri, apă plată, sucuri naturale, făcute în casa, din fructe care nu sunt acide).

Taguri articol: sfatul medicului simptom duodenita

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU