Succulent Grilled Salmon

Succulent Grilled Salmon

dieta20echilibrata20vs20sanatoas-1348689025

dieta20echilibrata20vs20sanatoas-1348689025
08 Februarie 2013
2012 accesări
0 comentarii
Specialiştii susţin că menţinerea greutăţii în raport cu sexul şi vârsta este esenţială pentru o viaţă sănătoasă. În plus, oamenii pot controla consumul caloric zilnic prin activitatea fizică. Odată ce o persoană ajunge la obezitate, efortul de a restabiliza metabolismul este mult mai mare decât este necesar în mod normal. Specialiştii Medicover Constanţa recomandă un stil de viaţă sănătos, însoţit de o dietă echilibrată şi exerciţii fizice regulate.   Necesarul zilnic de calorii raportat la vârstă şi sex   Medicii recomandă ca necesarul zilnic de calorii să fie calculat după criteriile de vârstă şi sex. Astfel, pentru femeile între 19 şi 30 de ani, sedentare, aportul de calorii nu trebuie să depăşească 1800-2000. dacă dieta este însă combinată cu exerciţiile fizice, atunci situaţia se schimbă. Raportul de calorii este de 2200 sau chiar 2400 de calorii pe zi, în cazul persoanelor active. Când vine vorba de bărbaţi, situaţia se schimbă, pentru că fizic aceştia au nevoie de mai mult. Aşadar, pentru aceeaşi categorie de vârstă, bărbaţii au nevoie de 2600 de calorii zilnice dacă sunt sedentari şi până la 3000 de calorii dacă au o viaţă activă. Pentru persoanele care trec însă de vârsta de 50 de ani, menţinerea greutăţii normale poate să devină o adevărată provocare. În cazul femeilor sedentare sunt suficiente 1600 de calorii, iar al bărbaţilor 2800. Numai cei care rămân încă activi şi combină dieta cu mişcarea, necesarul de calorii poate creşte uşor. Carbohidraţii, grăsimile şi proteinele Carbohidraţii, proteinele şi lipidele sunt principalele surse de calorii în alimentaţie. Majoritatea alimentelor şi lichidelor conţin o combinaţie a acestor macronutrienţi în diferite proporţii. Carbohidraţii, adică toate alimentele dulci, oferă patru calorii pe gram. Specialiştii îi clasifică în carbohidraţi simpli, adică zahărul, şi complecşi, adică fibre şi amidon.  

Proteinele oferă acelaşi număr de calorii pe gram ca şi carbohidraţii, dar se găsesc în alimente de origine animală şi vegetală: peşte, vită, porc, ouă, lapte, şi mazăre, fasole, nuci, seminţe şi produse de soia. Lipidele sunt principalele surse de calorii care se pot regăsi atât în natură, cât şi în procesele de preparare a tuturor alimentelor. Sfaturi pentru echilibrul caloric Creşterea aportului de cereale integrale, legume şi fructe l redu-cerea aportului de alimente dulci l monitorizarea aportului de lichide carbogazoase dulci l monitorizarea aportului de alcool la adulţi, deoarece acesta are şapte calorii pe gram, daca mâncaţi în afara casei, puteţi alege porţii mai mici sau opţiuni calorice scăzute l aveţi în vedere aportul total zilnic caloric l moni-torizaţi aportul alimentar l preparaţi, serviţi şi consumaţi porţii mai mici de alimente şi lichide, în special cele cu un conţinut caloric crescut l mâncaţi un mic dejun nutritiv.  
Taguri articol: boli dietă greutate ideala nutritie

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Andreea Năstase