25 Februarie 2022
680 accesări
0 comentarii

Toate femeile ar trebui să știe că lichidul amniotic este o substanţă fundamentală pentru ca sarcina să se dezvolte normal. Tocmai de aceea, este foarte important să efectuați controalele prenatale necesare pentru a detecta orice tip de anomalii.

Cum spuneam, lichidul amniotic este o substanţă extrem de importantă, care înconjoară fătul în sacul amniotic. Acesta este o pungă în care bebeluşul se formează şi se dezvoltă până în momentul naşterii. Care sunt funcţiile lichidului amniotic? Potrivit dr. Mădălina Bercaru, lichidul amniotic joacă un rol fundamental în dezvoltare. În primul rând, protejează corpul bebeluşului, precum şi organele mamei. De asemenea, ajută la menţinerea echilibrului biologic. Apoi, datorită rolului său important, lichidul amniotic poate fi utilizat în medicină pentru a obţine date despre sănătatea şi dezvoltarea fătului.

Printre altele, acest lucru face posibilă abordarea timpurie a unor boli. De ce? Pentru că acesta este un fluid limpede, aproape transparent, cu o nuanţă gălbuie. „Uneori, nu trebuie să vă speriaţi, întrucât este normal să existe şi câteva pete uşoare de sânge. De obicei, este inodor, dar pe măsură ce sarcina progresează, se poate umple cu celule care se descuamează de pe pielea bebeluşului. Aşa că, atunci când se apropie naşterea, acesta capătă un ton lăptos, deoarece este alcătuit din apă, electroliţi, proteine, carbohidraţi, lipide, minerale, uree şi celule fetale. De regulă, această substanţă începe să fie produsă la 12 zile de gestaţie. Apoi, cantitatea creşte progresiv până în jurul săptămânii 34. Ulterior, scade puţin, dar în momentul în care membranele se rup şi începe travaliul, lichidul este eliminat. Înainte de toate, însă, viitoarele mămici trebuie să fie conştiente de faptul că lichidul amniotic joacă un rol cheie în timpul sarcinii, pentru că fătul pluteşte în această substanţă, care, dacă nu ar exista, ar face imposibilă dezvoltarea”, a explicat medicul. Medicii au stabilit că principalele funcţii ale acestei substanţe sunt următoarele: facilitează creşterea osoasă, asta pentru că această substanţă permite fătului să se mişte liber, fără ca membranele sacului amniotic să adere la corpul său. Apoi, cu ajutorul acestuia, fătul poate creşte fără dificultăţi, dar, în acelaşi timp promovează dezvoltarea musculară, deci permite fătului să se mişte în poziţii diferite, lucru ce contribuie la dezvoltarea muşchilor.

Bineînţeles, înainte de toate, protejează fătul, pentru că lichidul amniotic serveşte ca tampon în caz de şocuri externe sau mişcări bruşte şi, implicit, reduce impactul contracţiilor uterine. Aşa cum este şi normal, lichidul amniotic protejează mama, el servind ca tampon pentru mamă împotriva mişcărilor fătului. De asemenea, previne deteriorarea organelor din apropiere şi previne comprimarea cordonului ombilical. În plus, creează un mediu propice, contribuind la menţinerea temperaturii adecvate în interiorul uterului. De asemenea, oferă un mediu steril, adică lipsit de germeni şi permite schimbul de substanţe biochimice şi reglează pH-ul. Nu în ultimul rând, lubrifiază canalul de naştere, fluidul ajutând fătul să treacă prin canalul de naştere.

Taguri articol: sfatul medicului

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU