zahar1-1373892602

zahar1-1373892602
15 Iulie 2013
1693 accesări
0 comentarii

Efectul instantaneu pe care îl are zahărul asupra noastră este unul dintre motivele pentru care poftim la dulciuri. Acesta creează o stare de bine, de confort, pe care o căutăm în fiecare moment, în special când avem motive de sărbătorit. Totuşi, chiar şi cei cărora nu le plac deserturile s-ar putea să consume mai mult zahăr decât conştien-tizează. Acesta este ascuns în toate alimentele de zi cu zi, de la cereale şi pâine până la sosuri pentru paste.

Problema e că zahărul oferă energie sub formă de calorii şi... cam atât. Corpul nostru foloseşte nutrienţi luaţi din alte alimente pentru a putea meta-boliza cantitatea de zahăr ajunsă în organism. Acest lucru ne afectează să-nătatea, inclusiv imunitatea, corpul de-venind vulnerabil la răceli şi alte boli.

Fii atent la zahărul ascuns

Produsele cu un conţinut scăzut de grăsimi conţin de obicei o cantitate mai mare de zahăr pentru a le îmbunătăţi gustul şi textura.

Supele, sosurile şi alte tipuri de mâncăruri ambalate conţin zahăr.

O cutie de băuturi răcoritoare conţine în medie echivalentul a 7 linguriţe de zahăr - aproape jumătate din doza zilnică recomandată.

Chiar şi cantitatea de zahăr din anumite fructe, inclusiv din mere, a crescut semnificativ odată cu apariţia unor noi soiuri, create pentru a ne satisface pofta de dulce.

Care este cantitatea maximă admisă zilnic?

Există două tipuri de zaharuri: cele care se găsesc natural în alimente (precum lactoza în lapte) şi cele adăugate, inclusiv mierea şi sucurile de fructe). Doza maximă admisă zilnic pentru un adult este de 90g. Dar zaharurile adăugate ar trebui să se limiteze la 50g (13 linguriţe) pe zi, adică echivalentul a 2 cutii de băuturi răcoritoare.

Verifică eticheta

Descoperă unde se află zahărul ascuns, verificând rapid aceste informaţii.

1. În tabelul nutriţional, uită-te la conţinutul de carbohidraţi. Adună această cantitate la cantitatea de zaharuri afişată. Ţine minte că 5g la 100g înseamnă un nivel scăzut, iar mai mult de 15g la 100g arată deja un conţinut ridicat de zahăr.

2. Verifică denumirea ingredien-telor. Glucoză, fructoză, lactoză, mal-toză, plus mierea, siropul de agave, melasa şi siropurile sunt diferite forme de zaharuri. Cu cât acestea se află mai sus în tabelul nutriţional, cu atât cantitatea lor este mai mare.

3. Fii atent şi la substituenţi. De exemplu, xylitolul, sorbitolul şi mani-tolul sunt substanţe zaharoase cu un conţinut mai mic de zahăr, care se găsesc în mod natural în unele plante şi fructe. De obicei se folosesc în alimente dietetice pentru că au mai puţine calorii decât zahărul obişnuit.

(sursa:www.goodfood.ro)

Taguri articol: silueta zahar

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Redactor