23 Februarie 2022
647 accesări
0 comentarii

În momentul în care aveți un animal de companie în casă, iar acesta decedează, fie răpus de vreo boală, sau, pur și simplu de bătrânețe, durerea membrilor familiei este de nedescris. Nu mai spunem că pentru cei mici, pierderea prietenului lor blănos este o lovitură emoţională extrem de puternică.

Cum depășiți starea de tristețe profundă care vă încearcă, cum depășiți acest moment și cum îi faceți pe copii să treacă peste o asemenea tragedie? Specialiștii sunt de părere că este necesar ca în astfel de situații să fiți alături de cel mic în timpul acestui proces şi mai ales să îl ajutați să facă faţă situaţiei tragice. Da, pentru un micuț, pierderea animalului de companie este un eveniment tragic, în cele mai multe situații. Astfel, în afară de durerea pe care o simt adulții, copilul trăieşte, cel mai probabil, prima sa experienţă în ceea ce priveşte moartea. Potrivit dr. Ecaterina Ștefănescu, pentru cei mici nu contează cum s-a întâmplat, dacă moartea a apărut ca urmare a unei suferinţe îndelungate sau a unui accident tragic. Pentru el, moartea blănosului alături de care și-a petrecut ani buni din viață este un eveniment dificil de înţeles, acceptat şi depăşit. De ce? Pentru că animalele de companie fac parte din familie. Sunt colegi de joacă şi parteneri la năzdrăvănii pentru copii. Mai târziu, când vine vorba de moartea lor, copiii sunt copleşiţi de emoţii, se simt abandonaţi şi chiar dezvoltă frica de a pierde pe altcineva.

„Drept urmare, primul pas pentru a vă ajuta copilul în timpul acestui proces este încercarea de a înţelege prin ce trece. Poate consideraţi că un căţel sau o pisică nu este altceva decât un animal de companie. Cu toate acestea, pentru marea majoritate a copiilor, el reprezintă mult mai mult. Ba chiar, este cel mai bun prieten şi poate chiar un frate sau o soră. Aşa că, doliul provocat de pierderea acestuia este o durere imensă, la fel ca în cazul unui membru al familiei. Acest lucru se datorează faptului că, indiferent din ce specie face parte, copilul iubeşte animalul la fel ca pe cei mai importanţi membri ai familiei. Tocmai de aceea, este necesar să încercaţi să empatizaţi cu el şi să vă gândiţi cum v-aţi simţi dacă aţi fi în locul său. Deci, acordaţi atenţie acestui aspect, deoarece este vorba despre acceptare, nu de durere. În plus, pierderea unei fiinţe dragi doare indiferent de specia din care aceasta face parte. Dacă patrupedul a murit, de exemplu, după o suferinţă îndelungată, probabil că moartea sa va fi mai uşor de acceptat decât dacă acesta a decedat în urma producerii unui accident. La urma urmei, atunci când un copil ştie că animalul de companie este bolnav, moartea este un eveniment previzibil. Oricum, indiferent de situaţie, este nevoie să fiţi alături de copil în procesul de doliu, devenindu-i partener de joacă”, a precizat medicul.

Taguri articol: sfatul medicului animal copiii moarte pierdere

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU