23 Octombrie 2017
1647 accesări
0 comentarii

Tulburările de memorie, vorbire, atenţie şi orientare reprezintă consecinţe des întâlnite, mai ales după o leziune cerebrală dobândită, spun medicii specialişti, în mod special, după un accident vascular cerebral sau o leziune cerebrală traumatică, dar şi ca efect al bolilor Alzheimer sau Parkinson, rămânând o cauză majoră de dizabilitate.

Medicii specialişti afirmă că afecţiunile neurologice continuă să ia amploare. Potrivit OMS, anual, în întreaga lume, aproximativ 10 milioane de oameni suferă un traumatism cranio-cerebral, iar alte 15 milioane suferă un accident vascular cerebral, în timp ce bolile Parkinson şi Alzheimer afectează astăzi 6.3 milioane, respectiv 25 de milioane de persoane. „Dincolo de cauzele genetice care conduc în anumite cazuri către aceste boli neurologice, în prevenirea acestor afecţiuni trebuie controlaţi, pe cât posibil, factorii de risc care condiţionează apariţia îmbolnăvirilor (stresul, factorii de mediu, fumatul, consumul băuturilor alcoolice sau de droguri, sedentarismul sau o alimentaţie necorespunzătoare) şi să recurgem la cea mai eficientă metodă de prevenţie, modificarea stilului de viaţă”, a precizat dr. Dafin Mureşanu, medic neurolog.

Traumatismele generează cele mai frecvente tulburări

Nivelul provocărilor pe care sistemul nervos trebuie să le suporte este într-o continuă creştere. Acest lucru este demonstrat de statisticile oficiale care arată că tot mai multe persoane suferă de afecţiuni neurologice şi psihiatrice, de la insomnie până la demenţă.

Cu toate că nu reprezintă decât două procente din greutatea corpului omenesc, creierul e irigat cu 20 de procente din totalul sângelui ce hrăneşte organismul, consumă 14 procente din totalul oxigenului înghiţit de organism şi 16 procente din totalul glucozei, cea care aduce energie. Potrivit medicului neurolog, un stil de viaţă sănătos combinat cu activităţi fizice şi intelectuale zilnice, dar şi cu o alimentaţie sănătoasă, pot consolida scutul de protecţie al creierului şi evitarea îmbolnăvirii lui.

„În cazul traumatismelor cerebrale, tulburările cognitive (atenţia, memoria, limbajul, percepţie), afective şi comportamentale sunt cele mai frecvente şi importante cu care se confruntă aceşti pacienţi, ele având un impact deosebit şi asupra familiilor şi a societăţii. Aceste deficite determină o dependenţă socială a bolnavilor, chiar în absenţa unor dizabilităţi fizice, afectând capacitatea de muncă, relaţiile familiale, activităţile zilnice. În acest context, recuperarea neuropsihologică este esenţială. Pentru unii pacienţi, traumatismul cranian reprezintă debutul unei boli care durează toată viaţa”, concluzionează medicul specialist.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU