04 Mai 2022
511 accesări
0 comentarii

Diabetul zaharat este un sindrom caracterizat prin valorile crescute ale concentrației glucozei în sânge (hiperglicemie) și dezechilibrarea metabolismului, de care suferă foarte multe persoane. Datele furnizate de Federația Internațională de Diabet arată că peste 200 de milioane de oameni suferă de această formă a bolii, dar nu au fost încă diagnosticați. Din păcate, unii manifestă simptome diferite, pe care nu le iau în seamă.

Cum spuneam, diabetul este o boală care apare atunci când nivelul de glucoză din sânge este foarte ridicat, afectând ochii, rinichii și nervii în anumite cazuri. Partea ciudată este că nu toate persoanele diagnosticate cu diabet au simptomele obișnuite ale acestei afecțiuni, cum ar fi setea, amorțelile în mâini și picioare, pierderea inexplicabilă în greutate și urinarea frecventă. Unul dintre simptomele mai puțin cunoscute ale diabetului se manifestă atunci când glicemia depășește limitele normale, provocând uscarea pielii și mâncărimi. Potrivit dr. Mioara Albu, mâncărimile pot apărea pe mâini, brațe și picioare. Așa că, dacă aveți pielea iritată sau vă mănâncă, asigurați-vă că neplăcerile nu sunt cauzate de vreme. Dacă nu este acesta motivul, verificați-vă nivelul glicemiei.

De obicei, diabetul afectează circulația sanguină, iar iritațiile pielii tind să apară la extremități. De asemenea, multe persoane nu își imaginează că mătreața ar putea fi pe lista de simptome ale diabetului. Când aveți un exces de glucoză în sânge, organismul încearcă să-l elimine prin urină.

Totuși, atunci când eliminați un exces de lichid din corp, anumite zone ale acestuia încep să resimtă efectele deshidratării. Astfel, scalpul se exfoliază, cauzând iritații și disconfort. Totodată, problemele de respirație din timpul somnului pot crește nivelul glicemiei, această afecțiune purtând denumirea de apnee în somn. Practic, sforăitul nu este numai supărător, ci poate duce la eliberarea unor hormoni ai stresului în timpul somnului, fapt care provoacă o creștere considerabilă a glucozei din sânge. Astfel, tratarea sforăitului, unul dintre cele mai puțin cunoscute simptome ale diabetului, este necesară pentru a preveni apariția diabetului. În același timp, sforăitul poate fi asociat cu numeroase boli care, aparent, nu au nicio legătură cu diabetul.

El poate fi un factor determinant în dezvoltarea acestei boli, deoarece este cauzat de întreruperi ale respirației normale provocate de relaxarea mușchiului care dilată căile respiratorii. Știați că pierderea auzului se află pe lista de simptome ale diabetului? Dacă ați observat că în ultima vreme aveți tendința să dați volumul mai tare la televizor sau să-i rugați pe cei din jur să repete ce au spus pentru că nu ați auzit bine, este indicat să mergeți la medic. Numeroase studii au arătat că pierderea auzului poate fi un indiciu al dezvoltării diabetului. Astfel, persoanele cu un nivel mai ridicat al glucozei în sânge sunt mai predispuse la probleme auditive decât cele cu o glicemie normală.

Taguri articol: sfatul medicului diabet zaharat

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU