10 Ianuarie 2018
7772 accesări
0 comentarii

Hernia ombilicală este o problemă de sănătate tot mai frecventă. Această afecţiune este un defect al peretelui abdominal care implică exteriorizarea la nivelul inelului ombilical (buric) a unei porţiuni de grăsime sau a unui organ intern (cel mai frecvent, intestinul subţire). De cele mai multe ori, herniile ombilicale apar la sugari. În majoritatea cazurilor, însă, acestea nu provoacă durere sau alte simptome şi se rezolvă spontan (fără tratament) până în jurul vârstei de doi ani.

Principalul simptom al herniei ombilicale este apariţia unei umflături situată la nivelul ombilicului, de consistenţă moale. Hernia ombilicală necomplicată nu este de obicei dureroasă. Precizăm că mărimea herniei poate varia de la câţiva milimetri până la dimensiuni de ordinul centimetrilor (hernii ombilicale netratate).

Hernia ombilicală necomplicată poate fi împinsă înapoi în abdomen cu mâna sau când pacientul stă în poziţie orizontală (este reductibilă). Hernia ombilicală se poate complica în anumite situaţii. În aceste cazuri, abdomenul este destins şi pacienţii pot prezenta chiar vărsături, greaţă, febră şi durere abdominală intensă.

În astfel de situaţii, aceasta reprezintă o urgenţă chirurgicală şi pacientul trebuie să primească imediat tratament de specialitate.

„După ce pacientul este anesteziat, intervenţia începe prin realizarea unei incizii periombilicale, se taie tegumentul ombilical de pe sacul de hernie, se evidenţiază sacul de hernie ombilicală care se deschide, se tratează şi reintroduce conţinutul în cavitatea abdominală, iar defectul peretelui abdominal este acoperit cu o plasă de întărire, permanentă, care împiedică sacul de hernie să iasă din nou. Plasa este montată fie intraperitoneal, fie properitoneal, fie retromuscular, fie supraaponevrotic şi se închide defectual aponevrotic cu fire resorbabile”, a declarat dr. Mihai Hriţcu, medic chirurg.

Acesta a precizat că procedeele care presupun montarea plasei în interiorul abdomenului au rată de recidivă mai mică, deoarece presiunea intra-abdominală forţează plasa să se fixeze pe peretele abdominal. După poziţionarea plasei, ea se fixează cu fire de sutură sau se lipeşte cu un adeziv special. Desigur, mai există o variantă de tratare a herniei ombilicale, respectiv tehnica laparoscopică.

„Principiul de reparare chirurgicală a herniilor ombilicale implică utilizarea unei plase protetice pentru repararea defectului apărut la nivelul ombilicului pentru a reduce tensiunea la nivelul peretelui abdominal. O intervenţie chirurgicală care are ca rezultat lipsa tensiunii la nivelul peretelui abdominal (tension-free) scade foarte mult procentul de recidivă. În aceste cazuri, pacienţii se internează în dimineaţa operaţiei, urmând ca timpul de spitalizare să fie de aproximativ 24 - 48 ore.

Intervenţia chirurgicală se efectuează sub anestezie generală, în mod obligatoriu. Partea bună este că majoritatea pacienţilor se întorc la activitatea normală după cel mult două săptămâni. Ei trebuie doar să fie mai atenţi în prima săptămână, când persistă o sensibilitate dureroasă la nivelul plăgii sau plăgilor postoperatorii”, a adăugat specialistul.

XXX

Dr. Hriţcu a mai spus că activităţile care necesită prudenţă în primele zile după operaţia de hernie ombilicală sunt ridicatul din pat, strănutatul, tusea, eforturile susţinute (ridicări de greutăţi peste 2-3 kg, împinsul obiectelor), aplecatul, condusul maşinii.

De precizat că firele de sutură nu necesită extragere, deoarece sunt din material resorbabil şi sutura este intradermică.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU