01 Februarie 2024
28 accesări
0 comentarii

Nictofobia este acea frică irațională, intensă și persistentă de întuneric sau noapte. Practic, susțin specialiștii, o fobie specifică este un tip de tulburare de anxietate care îi face atât pe adulți, cât și pe copii să aibă o teamă irațională, intensă faţă de ceva care este, de fapt, inofensiv. Din păcate, persoanele cu fobii au reacții extreme, disproporţionate la ceva ce mulți alți oameni nu găsesc înfricoșător. De exemplu, cei care suferă de nictofobie pot experimenta simptome severe de anxietate sau panică la intrarea într-un loc întunecat sau la gândul de a fi în întuneric.

Astfel, în timp ce unii oameni pot tempera această anxietate crescută, alții nu reuşesc. În schimb, ei o amplifică şi îşi creează un nivel extrem de frică. Mulți copii încep să dezvolte o frică de întuneric în jurul vârstei de doi sau trei ani, iar aceasta poate persista până la vârsta școlară şi, uneori, chiar și mai mult.

Următoarele strategii pot ajuta copiii să gestioneze frica de întuneric:

lumină de veghe; o rutină la culcare, care poate contribui la crearea unui sentiment de siguranță și predictibilitate; discuțiile deschise despre fricile copilului etc. În general, frica de întuneric sau nictofobia poate genera o serie de simptome care variază în funcție de individ, mai ales la copii. Acestea pot fi fizice, emoționale sau comportamentale: transpirație excesivă; palpitații sau bătăi accelerate ale inimii; respirație rapidă sau dificultăți de respirație; tremurături sau spasme musculare; senzație de leșin sau amețeală; dureri de stomac sau indigestie.

Taguri articol: sfatul medicului intuneric frica simptome

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU