21 Ianuarie 2017
3601 accesări
0 comentarii

În ultimii ani, rata de vaccinare a copiilor are o tendinţă descrescătoaredin cauza refuzului părinţilor de a-şi vaccina micuţii. Din acest motiv, cazurile de îmbolnăvire cu rujeolă s-au înmulţit pe zi ce trece, numai în ultima săptămână ajungând la peste 2.300,ieri fiind înregistrat un alt deces.

Deocamdată, în judeţul Constanţa nu avem epidemie de rujeolă, dar este clar că numărul cazurilor a crescut simţitor şi probabil că foarte curând ne vom afla în situaţia disperată a multor judeţe din ţară.

„Acest lucru se întâmplă din cauza nevaccinării. Spre exemplu, sunt persoane care incită populaţia să nu se vaccineze, chiar dacă imunizarea este prevăzută în programul naţional obligatoriu de vaccinări. Cu toate acestea, există această modă în rândul mămicilor de a nu-şi vaccina copiii. Ele trebuie să înţeleagă, însă, că în acest fel îşi condamnă copilul la moarte, pentru că se poate muri din rujeolă. Dacă cei mici nu fac faza acută a bolii, la copiii, după 8-10 ani poate apărea o encefalită progresivă, cu o evoluţie gravă, spre deces. Ca urmare, dacă apare rujeola, este posibil să avem astfel de cazuri”, a declarat pentru „Cuget Liber”, directorul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase, dr. Stela Halichidis.

Medicul spune că vina este şi a altor colegi doctori, unii dintre ei nereco-mandând vaccinarea, ceea ce este foarte grav. „Cei care nu recomandă imunizarea, nu ştiu ce înseamnă epidemiologie şi nu au trecut prin facultate cum trebuia şi recomandă numai prostii”, a precizat specialistul.

Boala poate apăreaşi la persoanele în vârstă

În ceea ce priveşte rujeola, în unele cazuri, formele sunt mai severe, în alte cazuri mai uşoare. Astfel, unii stau internaţi în spital 3-5 zile, alţii ajung chiar şi în Terapie Intensivă din cauza complicaţiilor. Pe de altă parte, în alte judeţe, au făcut rujeolă până şi bunicii copiilor, motiv pentru care dr. Halichidis este de părere că ar trebui să se mai facă un apel la persoanele în vârstă, întrucât imunitatea ne-a scăzut tuturor.

Trebuie precizat că rujeola este o infecţie virală extrem de contagioasă, boala fiind cauzată de virusul rujeolic, ce cauzează, în general, afecţiuni respiratorii. Rujeola se transmite în momentul în care o persoană infectată tuşeşte sau strănută. Virusul se răspândeşte cel mai adesea în perioada de incubaţie a bolii, atunci când pacientul nu ştie că este bolnav şi nu prezintă niciun simptom. La început, simptomele sunt febră, rinoree (scurgerea de secreţii de la nivelul nasului), strănut, senzaţia de gât uscat, tuse persistentă.

De asemenea, creşterea în volum a ganglionilor latero-cervicali este un motiv de alarmare, dar şi apariţia diareei, a obosealii sau a pierderii poftei de mâncare. Totuşi, erupţia dispare în aproximativ 18 ore, dar în locul ei apare erupţia tipică de rujeolă. Aceasta apare mai întâi la nivelul feţei şi în spatele urechilor, urmând să se răspândească apoi pe întreg corpul. După dispariţia erupţiei, pe locul respectiv, pielea poate avea o tentă maronie, decolorată, care dispare treptat.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU