20 Noiembrie 2015
2097 accesări
1 comentariu

„Nu ceea ce intră pe gură spurcă pe om, ci ceea ce iese din gură, aceea spurcă pe om.” (Matei 15:11) Mulţi dintre noi scoatem din context acest verset biblic şi îl folosim ca pretext pentru a nu ţine post. Departe de a fi o corvoadă, postul alimentar aduce multe beneficii sănătăţii noastre, dacă este ţinut în mod corect şi echilibrat.

Postul este o perioadă de curăţire a sufletului şi trupului, în care ne abţinem de la mâncărurile de origine animală sau „de dulce”, cum sunt ele denumite popular. Postul Crăciunului abia a început şi deja simţim că schimbările din alimentaţie ne-au dat peste cap ritmul interior. Treptat însă, organismul se va obişnui cu noul regim şi, după cum afirmă specialiştii în nutriţie, va beneficia de pe urma lui.


Beneficiile postului alimentar asupra sănătăţii

Printre efectele pozitive ale postului asupra organismului, se numără menţinerea tensiunii arteriale la valori normale, diminuarea riscului de a dezvolta boli de inimă, dar şi obţinerea unei greutăţi corporale sănătoase.

În plus, s-a demonstrat că proteinele şi grăsimile animale cresc riscul de cancer, diabet, artrită reumatoidă, hipertensiune arterială şi boli de inimă.

De asemenea, alimentaţia de post poate avea efecte anti-cancer. Potrivit unui studiu publicat într-o revistă de specialitate de urologie, bărbaţii aflaţi într-o fază incipientă de cancer la prostată care au făcut o schimbare majoră în alimentaţie şi au adoptat o dietă vegană, au înregistrat un regres al bolii.

Un articol publicat în revista Food Technology, în octombrie 2012, explică modul în care dietele bazate pe vegetale diminuează sau chiar elimină complet predispoziţia genetică de a dezvolta boli cronice, precum diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare şi cancerul.

Cerealele integrale, legumele, fructele şi leguminoasele nu conţin colesterol şi au un conţinut scăzut de grăsimi saturate. De asemenea, aceste alimente au un conţinut bogat de fibre şi alţi nutrienţi.


Poate fi postul alimentar un pericol pentru sănătate?

Desigur, oamenii sunt omnivori, astfel încât organismul nostru funcţionează mai bine dacă îi oferim atât produse de origine vegetală, cât şi produse de origine animală. Există nutrienţi care se găsesc numai în fructe şi legume, cum ar fi vitamina C, dar şi nutrienţi pe care îi putem lua numai din produse de origine animală.

Vitamina B12 este unul dintre ei. Aceasta este o vitamină hidrosolubilă care îndeplineşte câte o funcţie în fiecare celulă a corpului uman. Joacă un rol foarte important în formarea sângelui şi buna funcţionare a creierului.Vitamina B12 nu se regăseşte în foarte multe alimente de origine vegetală (cu excepţia anumitor tipuri de alge). Studiile arată că 92% din vegani prezintă deficienţă de vitamina B12.

Alţi nutrienţi care lipsesc din alimentaţia de post sunt proteinele animale, care joacă un rol important în sănătatea oaselor şi musculaturii, creatinina, care ajută la formarea unei rezerve de energie în celule, dar şi acidul docosahexaenoic. Acesta este cea mai activă formă de acizi omega-3 din organism şi se regăseşte numai în produsele de origine animală.

Totuşi, există câte o alterantivă vegetală pentru fiecare nutrient de acest tip, iar dacă nu, suplimentele alimentare pot fi o soluţie.


Cum oferim organismului toţi nutrienţii necesari dacă ţinem post

Practic, postul alimentar este o dietă vegană şi, ca în orice alt regim alimentar, scopul este să ne bucurăm de o varietate cât mai mare de alimente. Nici un singur aliment nu ne poate furniza toţi nutrienţii de care are nevoie organismul nostru. Este adevărat că o dietă cu cât este mai restrictivă, cu atât reprezintă o provocare mai mare. Este şi cazul alimentaţiei de post care exclude toate sursele naturale de vitamina B12, precum şi calciul pe care organismul l-ar fi asimilat din produsele lactate.

Dacă realizaţi un plan de alimentaţie, puteţi fi siguri că noua dietă conţine tot ce are nevoie organismul pentru a funcţiona normal şi a fi sănătos.

  • Calciul ajută la menţinerea sănătăţii dentare şi osoase. Chiar dacă laptele şi derivatele sale sunt produse bogate în calciu consacrate, legumele şi zarzavaturile cu frunze verzi, precum napii turceşti, varza kale şi broccoli, sunt surse vegetale de calciu excelente dacă sunt consumate în cantităţi mari. Alte opţiuni ar fi cerealele, laptele şi iaurtul de soia şi tofu.
  • Iodul este o componentă a hormonilor tiroidieni care ajută la reglarea metabolismului, care contribuie la dezvoltarea şi buna funcţionare a organelor-cheie. Pentru cei care ţin post, o sursă bună de iod o constituie boabele de soia, cruciferele şi cartofii dulci. Oricum, doar un sfert de linguriţă de sare iodată oferă o cantitate semnificativă de iod.
  • Fierul este o componentă crucială în globulele roşii. Fasolea uscată, mazărea, lintea, cerealele integrale, legumele verzi şi fructele uscate sunt surse bune de fier. Pentru a facilita absorbţia de fier, consumaţi alimente bogate în vitamina C. Puteţi profita că piaţa este deja bogată în citrice, varză şi broccoli.
  • Acizii graşi omega-3 sunt foarte importanţi pentru sănătate şi îi găsim din plin în peşte şi ouă. Postul Crăciunului are multe dezlegări la peşte de care puteţi profita pentru a creşte cantitatea de acizi graşi omega-3 din alimentaţie. În restul zilelor puteţi să-i asimilaţi din uleiul de soia, nuci, seminţe de in şi boabe de soia. Totuşi, absorbţia de omega-3 din sursele vegetale nu este foarte eficientă şi de aceea puteţi completa regimul alimentar cu nişte suplimente.
  • Proteinele ajută la menţinerea sănătăţii pielii, oaselor, muşchilor şi organelor. În post, puteţi consuma produse care sunt considerate a fi înlocuitori veritabili ai cărnii: leguminoase, linte, nuci, seminţe şi cereale integrale.
  • Vitamina B12 este necesară în producerea de hematii şi prevenirea anemiei. Din păcate, această vitamină se găseşte exclusiv în produse de origine animală şi ar putea fi necesar un supliment care să completeze alimentaţia de post.
  • Vitamina D joacă un rol important în sănătatea sistemului osos şi se găseşte în produsele lactate. Dacă nu vă expuneţi prea des la soare, este posibil să aveţi nevoie de un supliment cu vitamina D.
  • Zincul intră în componenţa multor enzime şi joacă un rol esenţial în diviziunea celulară şi în formarea proteinelor. Brânza este sursa principală de zinc, dar îl puteţi găsi şi în cerealele integrale, produsele din soia, leguminoasele, nucile şi germenii de grâu. Totuşi, capacitatea de absorbţie din sursele vegetale este mică.

Nutriţioniştii recomandă postul alimentar şi spiritual

Pentru a obţine un plan de alimentaţie de post echilibrat şi care să vă ofere toţi nutrienţii de care organismul are nevoie, puteţi discuta cu un medic nutriţionist.

Se pare că, deşi lipsesc nutrienţi importanţi din acest tip de dietă, nutriţioniştii susţin alimentaţia de post şi o descriu ca pe o sursă de energie şi un mod de reconectare cu mintea şi sufletul.

Dr. Mihaela Bilic, unul dintre cei mai cunoscuţi medici nutriţionişti din ţara noastră, a început un jurnal de post pe pagina sa de socializare. „Ei bine, astăzi am simţit că o să ţin post. N-am mai făcut-o de mulţi ani, însă acum mi se pare a fi un exerciţiu necesar. Nu din prea multă religiozitate, nici ca motiv ascuns pentru detox, slăbit sau alte motive de sănătate. Ci pentru că vreau să văd ce mai face sufletul meu, să am timp de mine, să rămân singură cu propria-mi persoană”, a scris nutriţionistul pe pagina sa. Timp de 40 de zile, medicul va scrie zi de zi ceea ce mănâncă, dar şi gândurile sale vizavi de mâncare. „Poate nu interesează pe toată lumea, nimeni nu trebuie să ţină post, însă relaţia cu mâncarea merită evaluată. Nu de alta, dar energia nu vine numai din alimente şi până nu le punem la colţ o perioadă nu putem şti ce există dincolo de ele”, a concluzionat dr. Mihaela Bilic.

Postul alimentar se află în strânsă legătură cu cel sufletesc

Postul alimentar este primul pas către postul spiritual. Cel puţin, aşa arată studiile recente care au analizat cum ceea ce mâncăm influenţează starea noastră de spirit. Deşi pare paradoxal, o dietă bazată pe alimente de origine vegetală ne poate da mai multă energie, ne face mai calmi şi mai toleranţi cu cei din jur.

Potrivit unui studiu publicat recent într-o revistă de nutriţie, s-au înregistrat îmbunătăţiri ale stării de spirit în cazul unui grup de oameni care, din omnivori, au devenit vegetarieni pentru două săptămâni. Dietele omnivore sunt bogate în acid arahidonic (omega-6), în comparaţie cu dietele vegetariene.

Studiile precedente au arătat că un consum ridicat de acid arahidonic, care se regăseşte cu precădere în carnea roşie, de pui şi uneori de peşte, provoacă schimbări la nivelul creierului care influenţează negativ starea de spirit. Nivelul ridicat de acid arahidonic, în combinaţie cu acidul eicosapentaenoic (omega-3), a fost corelat cu simptomele clinice ale depresiei.

În vreme ce grăsimile omega-3, prezente în special în grăsimea de peşte, au un efect pozitiv asupra funcţionării creierului, nivelurile mari de omega-6 ne pot face mai mult rău decât bine. O posibilă soluţie la acest dezechilibru de grăsimi omega din alimentaţie poate fi includerea în dietă a surselor vegetale de omega-3, precum nucile şi seminţele de in, care ne oferă beneficiile grăsimilor omega-3, cu niveluri mai scăzute de omega-6.

În timp ce vegetarienilor le lipsesc din alimentaţie ambii acizi omega, ei se bucură de concentraţii mari de antioxidanţi datorită consumului de vegetale. Prin urmare, este posibil ca cei care ţin post să nu aibă nevoie de mulţi acizi graşi omega care să-i protejeze de stresul oxidativ.


Alimentele „de post” – o soluţie uşoară sau doar un pericol ambalat frumos?

Totuşi, trebuie să fim atenţi la ceea ce mâncăm în această perioadă. Magazinele alimentare sunt pline cu produse cu eticheta „de post”, care pot fi adevărate bombe cu E-uri. Citiţi cu atenţie etichetele alimentelor, evitaţi pe cât posibil margarina şi produsele care conţin grăsimi vegetale hidrogenate, conservanţii (ex.: metabisulfitul de sodiu se găseşte în majoritatea brand-urilor de biscuiţi de post), prăjelile şi aveţi grijă să nu consumaţi produse făinoase şi dulciuri în exces.

Este bine ca în această perioadă să profitaţi cât mai mult de fructe şi legume pe care le puteţi consuma crude sau preparate într-un mod sănătos.

Dacă v-aţi hotărât să ţineţi post, nu vă lăsaţi copleşiţi de restricţiile alimentare. Puteţi privi săptămânile până la Crăciun ca pe o perioadă de reflecţie, de reconectare cu propria persoană, cu cei din jur şi, nu în ultimul rând, cu divinitatea. Astfel veţi putea întâmpina sărbătorile de iarnă cu gânduri mai bune şi totodată cu un corp mai sănătos.

Taguri articol: nutritie dietă nutriţioniştii

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

1 comentariu

Acest comentariu a fost raportat ca fiind necorespunzător.
Dacă totuşi doriţi să vizualizaţi comentariul, faceţi click pe acest text.

Articol publicat de Andreea Alexandra Zamfir