25 Octombrie 2016
3342 accesări
0 comentarii

Gătitul este ceea ce ne face umani, spune Richard Wrangham, un primatologist britanic şi profesor de biologie evoluţionistă umană la Universitatea Harvard.Cu ajutorul focului, omul a reuşit, din cele mai vechi timpuri, să prepare hrana, să schimbe textura dură a cărnii, se înmoaie tuberculi, să descompună legumele fibroase, alocând din ce în ce mai mult timp preparării hranei.

Dar un alt motiv pentru a găti termic mâncarea este faptul că unele alimente sunt foarte toxice atunci când sunt consumate crude. Unele plante sau animale folosesc otrăvuri pentru a descuraja prădătorii să le consume, dar omul a găsit metode de a le detoxifia cu scopul de a le face comestibile.

Dacă te gândeşti să experimentezi noi tipuri de materie primă în bucătărie, ar trebui să consulţi această listă cu alimente care te-ar putea otrăvi dacă sunt preparate incorect:

Muguri de bambus

Noi ştim că bambusul este comestibil pentru om, însă cu unele mari precauţii. Mugurii de bambus pot fi toxici. Înainte de a fi consumaţi, lăstarii trebuie decojiţi şi apoi fierţi. Atunci când sunt consumaţi crud, mugurii de bambus conţin o toxină care produce cianură în intestin. Nu vă faceţi însă grijă când cumpăraţi muguri de bambus în conserve: sunt perfect siguri şi îi puteşi consuma fără o altă preparare.

Cassava

Rădăcina de Cassava este folosită pentru a face tapioca, în special în America de Sud. Atât timp cât este preparată termic în mod corespunzător, cassava este absolut inofensivă. Dacă rămâne crudă atunci când ajunge în stomac, aceasta va elibera doze toxice de cianură.Deși este una dintre cele mai bogate plante în carbohidraţi consumate la nivel mondial, este periculos de toxică atunci când este consumată crudă, deoarece conţine glucozide cianogene, care declanşează eliberarea de acid cianhidric.

Puiul

Când ne gândim la alimente care pot fi toxice dacă sunt preparate incorect, probabil că puiul este printre ultimele alimente care ne-ar putea veni în minte. Însă puiul conţine din abundenţă o proteină care poate fi periculoasă dacă nu este încălzit la temperatura internă corespunzătoare. Puiul crud este deosebit de sensibil la Salmonella, o bacterie care induce salmoneloza, ceea ce duce la diaree severă, crampe abdominale, greață și vărsături. Cu toate că salmonela nu pune neapărat în pericol viaţa, este deosebit de periculoasă pentru femeile gravide, copii, sau oricine cu un sistem imunitar compromis.

Fasole Lima

Fasolea Lima poate fi numită pe drept mortală dacă este consumată crudă. Acest aliment conţine un nivel foarte ridicat de cianură, ceea ce a făcut ca organismele mondiale în alimentaţie să reglementeze foarte strict cultivarea şi comercializarea ei. Dacă gătiţi fasole lima, asiguraţi-vă că o fierbeţi suficient de bine apoi o ţineţi descoperită pentru a permite gazelor de cianură să iasă afară.

Peştele fugu

Cunoscut si sub denumirea stiintifica de „Takifugu Niphobles”, fugu (in traducere libera – porcul de rau) este un peste care si-a castigat notorietatea ca urmare a paradoxului in care se zbate. Desi este o specie cu o doza letala de otrava, fugu este la mare pret in restaurantele de lux, mai ales cele din Japonia.Fugu are in organism o cantitate mare de otrava, tedrodoxina, care depaseste ca intensitate chiar si cianura. Chiar daca in mod normal acest peste ar trebui exclus din orice meniu, in tari precum Japonia sau Thailanda, el este foarte apreciat. Insa, doar un mic numar de bucatari pot sa prepare acest pește, iar cei care il consuma sunt fascinati de gust. Pentru a avea dreptul sa gatesti fugu, ai nevoie de licenta. In Japonia, sunt scoli care organizeaza astfel de cursuri pentru bucatari, iar scolarizarea dureaza minimum 3 ani. La final, doar o treime dintre elevi reusesc să obtina certificatul. Chiar si asa, in ultimii ani s-au inregistrat peste 100 de cazuri de decese provocate de consumul de fugu. 100 de grame de fugu costa, in medie 300 de dolari. In UE, acest peste este interzis.

Fasolea roșie

Fasolea roşie, un aliment delicios în preparatele tradiţionale, poate fi periculoasă dacă este gătită incorect. Se recomandă fierberea fasolei roșie timp de până la 30 de minute pentru a se asigura că fitohemaglutinina, o proteină care se găseşte în legume, care poate fi toxică, este distrusă.

Frunzele de rubarba

Desi unii oameni consuma radacinile acestor plante, cand vine vorba de frunze, situatia este foarte diferita... chiar fatala.Mancatul in cantitati mari de frunze de Rheum poate cauza dificultati in respiratie si arsuri ale cavitatii bucale si a gatului.Simptomele isi fac aparitia in aproximativ o ora de la consum si includ: convulsii, hemoragii interne, coma si moarte.

Taguri articol: alimentatie mâncăruri

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii