06 Iunie 2016
4228 accesări
0 comentarii

Vitamina D este benefică pentru întregul organism, spun specialiştii, iar fără ea multe organe din corp ar avea de suferit. Din păcate, multe persoane au carenţe de vitamina D care, de cele mai multe ori, sunt reparate prin administrarea de suplimente.

Vitamina D se găseşte în foarte multe alimente, iar expunerea la soare favori-zează producţia zilnică. Însă, specialiştii ne avertizează că nici alimentaţia şi nici expunerea prelungită la soare, în perioa-dele indicate, nu acoperă necesarul zilnic de vitamina D, de care organismul are nevoie.

1. Vitamina D se dizolvă în grăsimi (liposolubilă), aşadar se poate ajunge uşor la supradozaj.
„Este foarte dificil de ajuns la un supradozaj de vitamina D. Mai mult decât atât, în prezent, cercetătorii recomandă doze zilnice mai mari decât cele care erau considerate suficiente pe vremuri. Este încurajată administrarea în primele 18 luni de viaţă ale copilului, apoi doar în lunile de toamnă, iarnă şi primăvară”, a declarat dr. Magdalena Oprea, medic primar neonatologie, Spital privat Isis.

2. Razele solare sau vizitele la saloanele de bronzat pot asigura orga-nismului necesarul de vitamina D.
„În această parte a Europei, nu avem prea mult soare, nici măcar în timpul verii. Expunerea la soare este recomandată dimineaţa, până în ora 10 şi după-amiază, după ora 17. Prin urmare, pe durata iernii, cu toţii avem nevoie de un aport de vitamina D. Cercetările ştiinţifice au demonstrat că radiaţiile ultraviolete de tipul UVA care se găsesc în saloanele de bronzat nu sunt adecvate pentru stimularea sintezei vitaminei D”, avertizează specialistul.

3. Alimentaţia potrivită şi aportul alimentar asigură necesarul zilnic recomandat de vitamina D.
Dr. Magdalena Oprea mai spune că „ouăle sunt considerate o sursă bogată de vitamina D, însă, pentru a vă asigura doza zilnică recomandată de vitamina D, ar trebui să mâncaţi 33 de ouă şi 2-5 kg de brânză. Puteţi mânca atât de mult la micul dejun?”.

4. Vitamina D este esenţială numai în perioada copilăriei.
„Aportul necesar de vitamina D joacă un rol important pentru noi toţi, indiferent de etapele vieţii, însă mamele, femeile gravide, vârstnicii, bolnavii de diabet şi personale obeze au nevoie de doze zilnice mai mari”, precizează medicul neonatolog.

5. Vitamina D este necesară numai pentru a asigura dezvoltarea sănă-toasă a oaselor.
„Adevărul este că în interiorul corpului uman nu există nici măcar un organ care să nu aibă nevoie de vitamina D. Carenţa de vitamina D este asociată cu apariţia multor tipuri de boli cardiace şi cardio-vasculare, tumori şi boli autoimune. Aşadar, puteţi cere sfatul unui specialist pentru un tratament profilactic personalizat. Nu uitaţi că medicii secţiei de pediatrie ai Spitalului Privat Isis vă stau la dispoziţie, în orice moment”, conchide specialistul.

Taguri articol: nutritie frecvente alimente vitamina d soare grăsimi dezvoltare

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU