14 Iunie 2016
4072 accesări
0 comentarii

Ca şi alduţii, toţi copiii au accese de furie, crize de plâns şi urlete. Nu trebuie să vă îngrijoraţi sau vă supăraţi, deoarece aceste episoade absolut normale în viaţa şi dezvoltarea copiilor. Singura diferenţă o face modalitatea în care noi, părinţii, reacţionăm la aceste crize ale copiilor. Centrul de Parenting (www.centruldeparenting.ro) ne învaţă cum să reacţionăm şi să detensionăm aceste episoade de furie ale copiilor.

Data viitoare cand ne confruntam cu o criza de suparare, putem folosi una dintre urmatoarele afirmatii, in functie de situatie :

1. In loc de: “Nu mai trage de…. / nu mai arunca cu ….”
Poti folosi: “Ai aruncat cu jucariile si ma gandesc ca nu iti mai place sa te joci cu ele. Asta s-a intamplat?”

Imagineaza-ti aceasta tehnica drept o usa mica ce elibereaza sentimentele copilului, astfel incat emotiile / plictiseala starea lui sa nu se manifeste sub forma de conflict. Aceasta tehnica de comunicare activa iti permite tie, acum, sa te intelegi cu copilul fara sa te enervezi si sa afli exact motivul comportamentului sau.

2. In loc de: “Copiii mari nu plang / tipa sau Baietii cuminti nu plang / tipa”
Poti folosi: “Si noi, oamenii mari, ne mai simtim asa uneori. Inteleg de ce esti trist / nemultumit / suparat”

Sa fim seriosi! Si pe noi ne mai bufneste plansul uneori, enervati la culme de un coleg sau un sef uracios. Si noi ne enervam zilnic pe situatii pe care altii le-ar numi prostesti, dar care pentru noi conteaza. Atunci cand cineva ne spune ca ne consumam degeaba sau ca motivul supararii noastre e copilaresc nu ne ajuta cu nimic.

3. In loc de: “Inceteaza cu plansul!”
Poti folosi: “Si eu ma lovesc uneori si ma doare tare! Hai sa exersam ragetul si sa punem stapanire pe durere”

Studiile arata ca atunci cand ne lovim ne ajuta sa eliberam un strigat de durere. Tipatul intrerupe mesajul de durere care ajunge la creier. Astfel, cand copilul se loveste, l-ar putea ajuta sa strige de durere, decat sa se abtina.


4. In loc de: “Sa nu indraznesti sa (ma) lovesti!”
Poti folosi: “Inteleg ca esti suparat, dar nu te voi lasa sa (ma) lovesti. Nu facem rau, indiferent cat suntem de suparati!”
Este cel mai bun mesaj pe care il poti transmite copilului: ii recunosti emotia, ii accepti starea si ii confirmi ca este normal ceea ce simte. Insa, impulsul sau intentia de a lovi / a face rau nu este acceptata. Atunci cand este furios, ori se loveste, din instinct copilul vrea sa faca rau celui de langa el, sa sufere si celalalt. Insa, cu aceasta fraza il ajuti sa separe furia de actiune. Si ii va fi de foarte mare ajutor si pe viitor.


5. In loc de: “Spala-te pe dinti acum!”
Poti folosi: “Vrei sa-i spalam dintii ursuletului si apoi pe ai tai?” sau “Vrei sa gadilam mai intai maselutele sau dintii din fata?”

Daca ai un copil mic sau prescolar stii, deja, foarte bine ca simpla rutina este foarte obositoare. Copilul va lua orice situatie pentru a-si impune controlul, pentru a face ca el. Iar razvratirea de acum este asupra activitatilor banale din rutina cotidiana: spalatul, imbracatul, stransul jucariilor, statul la masa, adormitul.

6. In loc de: “Ori mananci tot, ori te duci in camera ta si te culci flamand”
Poti folosi: “Cum putem face ca aceasta mancare delicioasa sa ajunga in burtica?“


7. In loc de: “Camera ta este un dezastru! Nu iesi de aici pana nu pui totul la loc”
Poti folosi: “Ce ai spune daca am face putina ordine in acest colt de camera. Te voi ajuta“

In loc sa te concentrezi pe cei 10-12-14 metri patrati de dezordine – o sarcina descurajanta si pentru tine – atrage copilul oferindu-i o noua perspectiva a lucrurilor: un colt de camera. Iata, un colt de camera este destul de usor de curatat, nu? Si, astfel, ai sanse mult mai mari sa il faci sa colaboreze cu tine.

8. In loc de: “Hai! Trebuie sa plecam acum! Imbraca-te odata!!!”
Poti folosi: “Ce trebuie sa faci / de ce ai nevoie pentru a fi gata de plecare?“

Permite-i copilului sa se pregateasca de rutina zilnica in ritmul sau. Tu stii bine ca este mereu pe fuga si contratimp, ca ai nevoie de 3 minute sa te machiezi, 2 sa te imbraci, 5 sa mananci si inca 1 sa iesi pe usa. Copilul tau nu iti va urma niciodata programul, mai ales cand este atat de agitat si cand copilul se simte nepregatit, luat pe sus.


9. In loc de: “Nu mai tipa”
Poti folosi: “Incearca sa imi spui cu vocea ta normala. Cand tipi nu inteleg ce zici“

Copiilor le place galagia. Ce facuta de ei, desigur. Astfel ca ajung sa comunice tipand. De asemenea, tipetele sunt nelipsite dintr-o cliza de furie. Tocmai de aceea, asigura-te ca ii comunici copilului tau – in ambele situatii – ca mesajul il vei intelege atunci cand va folosi vocea lui normala. Rugandu-l sa repete folosind o voce calma, normala, il vei invata ca asa se procedeaza, indiferent de vulcanul de stari care este in interiorul nostru.

10. In loc de: “Nu te mai plange”
Poti folosi: “Te ascult. Putem gasi o solutie impreuna?“

Din nou, tehnica face ca responsabilitatea sa fie in mana copilului. Tu esti un ghid, iar copilul este cel care isi cauta singur solutii, incurajat de atitudine ta intelegatoare.

11. In loc de: “De cate ori trebuie sa repet acelasi lucru?”
Poti folosi: “Observ ca nu m-ai auzit prima oara. Iti voi spune din nou si apoi te voi ruga sa-mi repeti“

Prin aceasta metoda te asiguri ca mesajul tau a fost ascultat si inteles de copil. Coboara la nivelul lui, foloseste o voce calma atunci cand ii formulezi aceasta rugaminte.

12. In loc de: “Du-te la tine in camera”
Poti folosi: “Raman aici pana cand esti pregatit de o imbratisare“

Mai sunt situatii cand, de nervi, iti vine sa ii spui copilului sa plece la el in camera. Insa, izolarea ii transmite mesajul ca este ceva rau cu el. Ofera-i spatiu pana cand este pregatit, asigura-l ca esti langa el, iar mesajul pe care i-l transmiti astfel este de siguranta.

Continuarea articolului pe www.centruldeparenting.ro

Taguri articol: parinti copilul furie psiholog

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii