11 Februarie 2022
513 accesări
0 comentarii

Kinetoterapia este indicată atât în timpul sarcinii, cât și după aceea, desigur, la un interval de timp, când îi este permisă mișcarea proaspetei mămici. Mulți specialiști o recomandă, întrucât mișcarea este extrem de importantă. De exemplu, kinetoterapia pe timpul celor nouă luni ale gravidei îmbunătăţeşte circulația limfei și împiedică retenția de lichid, pentru că menține sistemul musculo-scheletal în mișcare. Astfel, și sistemul nervos funcționează cum trebuie, iar sistemul hormonal va fi ținut sub control.

Desigur, acest tip de mișcare adresată gravidelor este adaptată, în funcție de trimestrul de sarcină în care se află mămicile și urmărește obținerea anumitor obiective, prin utilizarea unor metode și exerciții terapeutice specifice. Cel mai mare aport este obținerea tonifierii grupelor musculare solicitate în timpul nașterii, respectiv mușchii abdominali, cei ai spatelui, ai bazinului și cei perineali. Totodată, sunt afecțiuni care scad sau reduc marile funcții ale organismului. Astfel, prin activitatea de kinetoterapie se urmăresc îmbunătățirea acestor mari funcții, precum și refacerea capacității de efort. Unii specialiști afirmă că, între 50-80% dintre femeile gravide suferă de dureri lombare în timpul sarcinii și în perioada postnatală. Cauza majoră de apariție a acestor dureri este reprezentată de creșterea secreției unui hormon, în special în timpul sarcinii numit relaxină. Tocmai de aceea, kinetoterapia este o metodă sigură și eficientă în managementul durerii în timpul sarcinii.

Conform ghidurilor canadiene pentru activitate fizică în timpul sarcinii, activitatea fizică poate reduce șansele de apariție a complicațiilor majore pe parcursul sarcinii și nu este asociată cu complicații fetale.

„Toate femeile gravide care sunt monitorizate de medicul obstetrician-ginecolog și nu au contraindicații (placenta previa, afecțiuni cardio-vasculare, respiratorii, anemie severă etc) ar trebui să fie active din punct de vedere fizic, pe perioada sarcinii. Programul de kinetoterapie pre/postnatal va fi stabilit în funcție de starea fiziologică a pacientei în urma unui consult de medicină fizică și de reabilitare (recuperare medicală). În general, este recomandată activitatea fizică moderată, 30 de minute pe zi, minimum de trei ori pe săptămână. De asemenea, sunt recomandate exercițiile fizice pentru tonifierea peretelui abdominal, tonifierea planșeului pelvin, tonifierea musculaturii lombare și a mușchilor fesieri, reeducare respiratorie. În plus, exercițiile fizice sunt benefice pentru menținerea tonusului muscular și a mobilității articulare, ameliorarea sau prevenția durerii (dureri lombare, cervicale, umăr, dureri din sindromul de tunel carpian), relaxare fizică și psihică, reducerea prevalenței incontinenței urinare, reducerea incidenței depresiei postnatale. Alte indicații pentru femeile gravide: hidratare adecvată, dietă echilibrată, odihnă, plimbări frecvente, înot, hidrokinetoterapie, evitarea activităților cu risc de cădere”, a declarat dr. Daniel Rafti, medic specialist medicină fizică și de reabilitare.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU