14 Septembrie 2015
1233 accesări
0 comentarii

De cele mai multe ori, sintagma „lupta împotriva cancerului” poate fi comparată cu „lupta cu morile de vânt”, susţin specialiştii din cadrul Direcţiei de Sănătate Constanţa.

Există persoane „la risc”, există factori implicaţi în declanşarea acestei boli (factori fizici, chimici, emoţionali), dar există şi metode de diagnosticare precoce a cancerului şi există stilul de viaţă personal.

În cadrul stilului personal de viaţă, o importanţă deosebită o are alimentaţia.

Iată doar câteva dintre alimentele care pot reduce riscul apariţiei cancerului, recomandate de medici: broccoli, aliment ce are capacitatea de a ameliora sau a stopa evoluţia cancerului cu până la 45%. Aceste beneficii se datorează conţinutului său deosebit de bogat în vitamine şi minerale: vitamina C, vitami-na K, fibre vegetale, magneziu, potasiu, vitamina B6 şi B2, proteine, acizi Omega3, vitamina B5, calciu, vitamina B1 şi B3, zinc, vitamina E.

Fructele, în mod particular citricele, sunt foarte bogate în vitamina C, cel mai puternic antioxidant natural. Vitamina C administrată intravenos aduce beneficii considerabile bolnavilor cu anumite tipuri de cancere.

Deşi sunt consideraţi un aliment banal, cartofii sunt importanţi modulatori ai secreţiei de gastrină, o enzimă produsă de stomac şi implicată în creşterea acidităţii gastrice. Această aciditate ar trebui să crească atunci când persoana respectivă mănâncă însă, din cauza unor dezechilibre, aciditatea gastrică ridicată se menţine, devine cronică, duce la gastrită şi în continuare prezintă un important factor de risc pentru apariţia cancerului gastric.

De asemenea, gastrita este asociată şi cu boala de reflux (refluxul gastro-esofagian) ce reprezintă de asemenea un risc major pentru apariţia cancerului esofagian.

Acizii graşi omega 3, din conţinutul cărnii de peşte, sunt cunoscuţi pentru multiplele lor beneficii printre care şi scăderea „colesterolului rău”, stimularea imunităţii, prevenirea trombozelor, dar şi capacitatea de a preveni instalarea anumitor tumori precum cele mamare, cancerelor de colon, de prostată sau limfatice.

Cerealele integrale conţin multe fibre cu rol în reglarea tranzitului intestinal, precum şi o serie de glucide care au o caracteristică aparte şi anume aceea că absorbţia lor se face lent, asigurând energia pentru mai mult timp.

„Alimentaţia din zilele noastre nu mai este atât de naturală ca pe vremuri, iar colonul este supus unei cantităţi mari de toxine, mai ales că majoritatea oamenilor sunt consumatori de carne. Acumularea acestor toxine schimbă flora intestinală, dereglează absorbţia şi în final se produc dezechilibre în tot organismul. De aceea, pe lista alimentelor consumate în fiecare zi trebuie să se regăsească aceste produse”, a precizat dr. Loti Popescu, coordonatorul programelor de sănătate din cadrul DSP Constanţa.

Taguri articol: cancer alimente citrice fructe loti popescu vitamine broccoli

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Andreea Năstase