24 Mai 2017
2205 accesări
0 comentarii

Cu toţii fugim de durere, dar, cu toate acestea, ea este un simptom de care foarte puţină lume scapă, mai ales atunci când este cauzată de afecţiuni ale coloanei vertebrale, oaselor, muşchilor sau articulaţiilor. Pentru a ameliora durerea cauzată de acest segment de afecţiuni, este nevoie ca pacientul să aloce mult timp, uneori chiar şi mulţi bani, pentru terapiile de recuperare. Dar persoanele suferinde nu ştiu că pot să îmbine relaxarea din timpul unui concediu pe litoral cu terapiile care se pot face la malul mării, gratuit. Cu toate că ţărmul mării, aproape întotdeauna, este ales strict ca destinaţie de vacanţă, pentru relaxare, bolnavii, prin câteva gesturi simple, îşi pot trata aici numeroase probleme de sănătate.

Astfel, o alergare pe malul mării, prin apă, îngropatul în nisip sau o simplă plimbare, dimineaţa ori seara, pe ţărm, pot îmbunătăţi circulaţia periferică şi pot ajuta la scăderea retenţiei de apă şi a durerilor articulare.

Una dintre cele mai eficiente terapii, nu prea cunoscute însă, este talasoterapia. Aceasta acţionează prin factorul chimic exercitat de apa de mare, factorul termic şi factorul mecanic, constituit de atingerea valurilor şi de presiunea hidrostatică produsă de acestea.

Practicată sub forma alergării prin apă, pe malul mării sau prin reprize de mers prin apă, ceva mai departe de mal, talasoterapia influenţează direct circulaţia periferică venoasă.

„Prin talasoterapie, se pot trata mai multe afecţiuni. Se recomandă în special persoanelor cu tot felul de sensibilităţi, cu probleme de circulaţie, în cazul tulburărilor de creştere, cu meteosensibilitate sau predispoziţii la infecţii ale aparatului respirator şi persoanelor care au carenţe de iod. De asemenea, valurile şi nisipul sunt excelente pentru cei care se confruntă cu durerile articulare”, explică dr. Magdalena Dumitrescu, specialist recuperarea medicală.

Aerosolii şi băile de nisip au efecte nebănuite

Pe lângă talasoterapie, este foarte important să menţionăm şi cura heliomarină. Aceasta include plimbările de-a lungul plajei, dimineaţa ori seara, adevărate cure de sănătate, asigurând o tonifiere a organismului, dar şi un somn mai liniştit şi mai plăcut. Pentru acestea, responsabili sunt aerosolii marini, care se formează prin spargerea valurilor în larg sau prin lovirea lor de ţărm şi de diguri. Aerosolii sunt încărcaţi electric şi se răspândesc până la distanţe de 100 metri de ţărm. Această terapie este extrem de benefică, deoarece tratează tot felul de afecţiuni, de la alergii respiratorii până la astm bronşic, catar respirator, rinofaringite, sinuzite sau laringotraheite.

Pentru o şi mai bună eficienţă în tratarea acestor afecţiuni, plimbările pe malul mării pot fi asociate cu o cură de inhalaţii sub supraveghere medicală.

O a treia terapie, la fel de eficientă ca şi celelalte două anterior menţionate, este psamoterapia, o terapie uscată care utilizează factorii mecanic, chimic şi de temperatură, exercitaţi de nisip asupra corpului, în timpul unei împachetări.

„Îngroparea în nisip este una dintre cele mai vechi metode de termoterapie, care favorizează termogeneza şi termoliza. Durata unei şedinţe creşte progresiv, de la 5 minute la 20-30 de minute, şi favorizează pierderea unei cantităţi de 1, până la 1,5 litri de apă. Această terapie este indicată în reumatismul cronic degenerativ, în obezitate şi hipotiroidie. Asociată cu talasoterapie, psamoterapia poate fi practicată şi de persoanele perfect sănătoase, în scop de tonifiere generală, prin contrast termic rece/cald”, mai spune medicul specialist.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU