28 Aprilie 2017
2736 accesări
0 comentarii

Acidul folic este extrem de important în sarcină, iar specialiştii obstetricieni-ginecologi spun că acesta reduce riscul de malformaţii fetale cu aproximativ 70%. De obicei, specialiştii recomandă tuturor gravidelor să administreze în timpul sarcinii, încă din primele săptămâni de gestaţie, suplimentul de acid folic.

Cu toate acestea, acidul folic se regăseşte într-o serie de alimente, mai ales în anumite fructe şi legume. Aşa că, cel mei bine este ca femeile însărcinate să respecte indicaţiile terapeutice ale medicului curant, dar, în aceeaşi măsură, să aibă un regim alimentar echilibrat şi variat, bogat în acid folic, minerale şi vitamine, pentru sănătatea fătului, dar şi pentru sănătatea viitoarei mame.

„Consumând acid folic înainte şi în timpul sarcinii, femeile însărcinate ajută la prevenirea defectelor congenitale la bebeluş (spina bifida şi alte defecte de tub neural, malformaţii faciale, precum buza de iepure sau gura de lup). Acidul folic este o formă a vitaminei B9 cu un rol important în formarea celulelor, în mod special a celor roşii, ajutând la dezvoltarea creierului şi a măduvei spinale”, explică specialiştii Spitalului Euromaterna.

Câteva dintre sursele naturale de acid folic sunt: verdeţurile închise la culoare, sparanghel, broccoli, varză, conopidă, fasole, linte, portocale, mazăre, spanac, seminţe de floarea-soarelui, păstârnac, avocado. Acestea trebuie consumate, pe cât posibil, în formă crudă sau gătite „al dente”, deoarece prin gătirea excesivă se pierde acidul folic.

Taguri articol: sarcina acid alimente euromaterna gravide regim alimentar spital vitamine broccoli bebe fasole fătul minerale buza de iepure avocado

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU