08 Ianuarie 2016
1703 accesări
0 comentarii

Quinoa, seminţe de in, mei, cătină, soia, rucola sunt doar câteva dintre ingredientele pe care vegetarienii le folosesc în prepararea mâncărurilor, în loc de carne de porc, aripioare sau „vrăbioară”. În ultimii ani, pe piaţa din România, produsele vegetariene au venit din urmă şi au câştigat din ce în ce mai mulţi adepţi. Dar tot atât de mulţi sunt şi cei care spun că să mănânci sănătos nu este deloc ieftin.

Alimentaţia sănătoasă a devenit unul dintre cele mai dezbătute subiecte ale momentului, iar gusturile din ce în ce mai diversificate. De aceea, faţă de anii precedenţi, piaţa produselor vegetariene, bio, a început să prindă rădăcini şi în România.

Care este diferenţa dintre un coş de cumpărături vegetarian şi unul bazat pe produse din carne? Este mai ieftin să mâncăm „sănătos”? Dacă o pungă de aripioare de pui poate costa între 12,30 lei şi 23 de lei, o pungă de quinoa, spre exemplu, poate ajunge şi la 25 de lei, pentru 500 de grame. Un alt exemplu ar fi ceafa de porc fără os, care ajunge la 19,38 de lei pe kg, iar o pungă de smochine deshidratate costă şi 31 de lei, per kilogram.

Medicii nutriţionişti spun că, dacă renunţăm la dieta cu carne, cel puţin putem consuma lactate şi ouă, deoarece organismul are nevoie şi de proteine.
„Oul conţine într-o proporţie ideală proteine, lipide, carbohidraţi, vitamine şi minerale, fiind astfel o sursă importantă de substanţe nutritive. Pentru un om sănătos, se recomandă consumul a două până la patru ouă pe săptămână”, a precizat dr. Monica Grasa, medic specialist nutriţionist.

Masa în oraş, mai ieftină decât în propria bucătărie?

Pe de altă parte, pentru cei care nu obişnuiesc să gătească acasă sau nu au timp pentru asta, există şi varianta restaurantelor.

Astfel, în funcţie de preferinţe, constănţenii care mănâncă în oraş pot cheltui, în medie, între 18 şi 27 de lei pe un meniu bazat pe carne şi între 27 şi 33 de lei pe un meniu bazat exclusiv pe produse vegetariene.

„O masă pentru două persoane la un restaurant vegetarian poate ajunge şi la 54-60 de lei, asta cu tot cu desert. Este adevărat că produsele vegetale nu au preţuri foarte mici, însă sunt accesibile dacă ne gândim că un fel principal costă maxim 12 lei. Pe de altă parte, cu un meniu diversificat, vegetarienii îşi pot satisface toate nevoile nutriţionale”, ne-a spus reprezentantul unui magazin de profil.
Tipurile de diete vegetariene cuprind dieta vegetariană strictă, cea în care se consumă exclusiv vegetale, urmată de dieta lacto-vegetariană ce are în componenţă lactate împreună cu dieta bazată pe plante.
În cea ovo-vegetariană, pe lângă alimentele vegetale, se consumă şi ouă, deci necesarul de proteine este asigurat.
Cel mai comun tip, lacto-ovo-vegetarian, se bazează atât pe produse lactate, cât şi pe ouă, împreună cu dieta pe bază de plante. Acestuia îi urmează categoria care consumă aceste alimente şi peşte. Fie că le achiziţionează din magazine, fie că preferă să mănânce la restaurant, constănţenii trebuie să fie atenţi, spun specialiştii, la calitatea produselor pe care le cumpără.

Taguri articol: sfatul medicului nutritie carbohidraţi alimente ingrediente lipide vitamine bio

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Andreea Năstase